Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Полицијска управа Бијељина апелује на грађане да поступају опрезно приликом паљења ватре на отвореном

| Бијељина | Четвртак, 27. фебруар 2020.

     Полицијска управа Бијељина позива грађане да спаљивање корова и другог горивог материјала, приликом уређења имања, обављају само за вријеме повољних временских услова и на површинама које могу контролисати.
     
Законом о заштити од пожара који је ступио на снагу у новембру 2019. године као једна од обавезних мјера заштите пожара (члан 18, тачка 10.) забрањено је паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре.
    
Овим Законом дефинисана је новчана казна од 100 КМ до 1.000 КМ за прекршај физичког лице које пали коров и други пољопривредни отпад, без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и не предузме све неопходне радње у циљу спречавања ширења ватре.
       
Неконтролисано спаљивање корова и остављање неугашене ватре без надзора при уређењу пољопривредних имања чести су узроци пожара, а с обзиром да у наредном периоду предстоји прољећно крчење и уређење пољопривредног земљишта, посебну опасност представља неконтролисано спаљивање горивог материјала у близини шумских комплекса и засада.
     
У 2019. години на подручју Полицијске управе Бијељина приликом паљења корова на подручју Јање једно је лице смртно страдало. Напомињемо  грађане,  да у случају неконтролисаног ширења ватре потребно је одмах о томе обавијестити ватрогасце на број 123, полицију на број 122 или Центар за обавјештавање на број 112.
     
Грађани, пољопривредници и шумски радници позивају се да се придржавају законских одредаба, да не пале ватру на недозвољеним мјестима, не остављају упаљену ватру без надзора и не уништавају природу, јер мала непажња може имати велике посљедице.
     
Против свих лица која буду изазвала пожар и тиме угрозила животе и здравље људи или причинила материјалну штету, Полицијска управа Бијељина ће предузети законом прописане мјере у оквиру својих овлаштења и надлежности.