Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

Одговорним понашањем спријечимо пожаре

| Приједор | Петак, 20. март 2020.

 

 Полицијска управа Приједор позива грађане да спаљивање корова и другог горивог материјала, приликом уређења имања, обављају само за вријеме повољних временских услова и на површинама које могу контролисати.

Законом о заштити од пожара који је ступио на снагу у новембру 2019. године,

као једна од обавезних мјера заштите од пожара (члан 18, тачка 10.) забрањено је паљење корова и других пољопривредних отпада без претходног обавјештења ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре.

 Овим законом дефинисана  је новчана казна од 100 КМ до 1.000 КМ за прекршај физичког  лица које пали коров и други  пољопривредни отпад, без претходног  обавјештења ватрогасно-спасилачке  јединице и не предузме све неопходне радње у циљу спречавања ширења ватре

Неконтролисано спаљивање корова и остављање неугашене ватре без надзора при уређењу пољопривредних имања чести су узроци пожара, а с обзиром на почетак сезоне прољећног крчења и уређења пољопривредног земљишта, посебну опасност представља неконтролисано спаљивање горивог материјала у близини шумских комплекса и засада.

Позивају се грађани да након спаљивања угасе остатке несагорене материје, како би се спријечило њихово разношење вјетром и појава неконтролисаног горења и пожара.

У случају неконтролисаног ширења ватре потребно је одмах о томе обавијестити ватрогасце на број 123, полицију на број 122 или Центар за обавјештавање на број 112.

            Грађани, пољопривредници и шумски радници позивају се да не пале ватру на недозвољеним мјестима, не остављају упаљену ватру без надзора односно да поступају веома опрезно, како не би дошло до пожара и нежељених посљедица.

            Неконтролисани пожари могу да  доведу до угрожавања људских живота и имовине у већем обиму.

Полицијска управа Приједор ће у оквиру својих овлаштења предузимати законом прописане мјере санкционисања против лица која су изазвала пожар и тиме угрозили животе и здравље људи и причинили материјалну штету.