Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Поступање по пријави да су на једној ’’Facebook’’ страници објављене дезинформације

| Градишка | Уторак, 24. март 2020.

Полицијски службеници Полицијске управе Градишка, 23.03.2020. године, дошли су до сазнања да је лице из Градишке, на свом ''Facebook'' профилу истакло објаву о увођењу полицијског часа на којој је истакнуто више коментара од којих кориснички профил такође лица из Градишке својим коменатаром, коментарише рад институција Републике Српске и грубо вријеђа представнике државних органа и на тај начин крши одлуку о забрани изазивања панике и нереда за вријеме ванредне ситуације. 
На основу предузетих оперативних и истражних мјера и радњи, полицијски службеници идентификовали су лице Б.Ј. из Градишке,  који је одмах и позван у просторије Полицијске управе Градишка којом приликом је признао да је он лично објавио наведене коментаре без посебног образложења за исто.
О наведеном је путем телефона обавјештен дежурни тужилац ОЈТ Бања Лука који се изјаснио да у конкретном догађају не постоје елементи кривичног дјела, већ постојање елемената прекршаја по тачки 2. Одлуке Владе РС о забрани изазивања панике и нереда за вријеме ванредне ситуације на територији Републике Српске, те је лицу Б.Ј. уручен прекршајни налог и изречена новчана казна у износу од 1.000 КМ.
        Подсјећамо да је 19.03.2020. године, на сједници Владе Републике Српске у Бања Луци, а на иницијативу МУП-а Републике Српске, усвојена одлука о забрани изазивања панике и нереда за вријеме ванредне ситуације, проглашене на територији Републике Српске, која дефинише да се за вријеме ванредне ситуације забрањује изношење или пренос лажних вијести, тврдње којима се изазива паника, или теже изазива јавни ред и мир, те онемогућава или значајније омета спровођење одлука и мјера државних органа или организација. Наведене забране се износе на радње учињене путем средстава јавног информисања, друштвених мрежа или сличних средстава.
       Напомињемо да су за кршење ове одлуке Владе предвиђене новчане казне од 1.000 КМ до 9.000 КМ за физичка, правна лица и друга одговорна лица.