Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Забиљежена 42 прекршаја у вези са ванредном ситуацијом у посљедња 24 часа

| Бања Лука | Сриједа, 25. март 2020.

      Због непоштовања Закључка Републичког штаба за ванредне ситуације о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Српске којом је забрањено кретање лица са навршених 65 година живота и више, као и забране кретање свим лицима на јавним површинама у времену од 20,00 до 05,00 часова, у протекла 24 часа санкционисано је 48 грађана у протекла 24 часа у Републици Српској. 

Подсјећамо, од ове забране су изузета лица којима послодавац изда потврду о потреби кретања због несметаног обављања процеса рада (образац потврде може се преузети на www.vladars.net  и www.mup.vladars.net) и лица којима МУП РС изда дозволу за кретање (потврда за лицима који немају послодавца, а која се обрате надлежној полицијској станици изказајући потребу за несметаним кретањем).

Истовремено, у протекла 24 часа евидентирана су два кривична дјела против здравља људи:

- Око 20,45 часова, полицијски службеници Полицијске станице Центар су у Улици А. Кнежевић због основа сумње да се крше мјере Штаба за ванредне ситуације, извршили су контролу путничког возила марке„Шерволет“ у којем су се налазили М. Б. из Теслића и Т. Р.из Угљевика, којом приликом су утврдили да не поштују наложене мјере надлежног инспекцијског органа о карантину и самоизолацији, те да не бораве на адресама које су наведене у Рјешењу о изолацији, издато на граничном прелазу Изачић од стране Федералне управе за инспекцијске послове, након чега су лишени слободе. Обавјештен тужилац ОЈТ Б.Лука, који се изјаснио да се ради о КД Непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије.

2. Полицијски службеници Полицијске управе Требиње, поступајући по оперативним сазнањима да је Х.С. из Требиња, прекршио мјеру самоизолације, односно да је исти кретао по граду Требињу и боравио у просторијама „Unicredit Banke“ у Требињу, приступили су провјерама, гдје је утврђено да је исти боравио у просторијама горе наведене банке и кретао се по граду. Такође је утврђено да је исти прелазио државну границу између БиХ и Хрватске дана 17. и 18.03.2020. године, иако му је дана 16.03.2020. године издато Рјешење Федералне управе за инспекцијске послове, којим се исти ставља под здраствени надзор и којим му се забрањује кретање, односно напуштање мјеста боравка у трајању од 14 дана, са почетком од 16.03.2020. године. Обавијештен тужилац ОЈТ Требиње. Полицијски службеници су привели ово лице у службене просторије ПУ Требиње гдје је саслушан у својству осумњиченог за КД Непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије.

       Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на грађане да поштују Закључак Републичког штаба за ванредне ситуације о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19) у Републици Српској, а којим се прописују ванредне мјере у циљу превенције ширења вируса корона „SARS-CoV-2“ и „COVID-19“ болести на територији Републике Српске.