Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Полицијска управа Источно Сарајево у мјесецу фебруару биљежи добре резултате у свим сегментима рада

| Источно Сарајево | Четвртак, 26. март 2020.

 

Начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац стање безбједности у мјесецу фебруару оцијенио је као задовољавајуће. Кривична дјела са већим степеном друштвене опасности нису регистрована. Коефицијент расвијетљености по непознатом починиоцу износи преко 66%, док је коефицијент укупне расвијетљености преко 85%, истакао је начелник Шеховац. Полицијски службеници у константно спроводе низ мјера и активности по питању побољшања стања криминалитета, ЈРиМ и безбједности саобраћаја.

„С посебним задовољством констатујем да смо и мјесецу фебруару пустили у рад ПС Источна Илиџа и СОП Требевић, и посебну захвалност исказујемо министру Драгану Лукачу, те смо сигурни да ће радом ових организационих јединица МУП-а РС бити побољшано стање безбједносто, како на подручју општина И.Илиџа и Источни Стари Град, тако и на подручју цијеле ПУ Источно Сарајево“, навео је начелник Шеховац.

Начелник Шеховац посебно је истакао да припадници ПУ Источно Сарајево у континуитету спроводе мјере које је донијела Влада РС и Републички штаб за ванредне ситуације, као и висок степен сарадње са надлежним институцијама. Руководиоци унутрашњих организационих јединица редовно учествују на састанцима ванредних штабова једница локалне самоуправе, са циљем спровођења свих одлука.

Када је у питању мјера ограничења кретања на одређеном простору, начелник Шеховац истиче да грађани углавном поштују мјеру полицијског часа, али да је ПУ Источно Сарајево у протеклом периоду од када је ова мјера на снази евидентирала 27 случајева нарушавања из члана 22. Закона о јавном реду и миру РС.

„Овом приликом позивамо грађане да поштују одлуке Владе РС о забрани кретања у времену од 20,00 до 05,00 часова,  наредбу о забрани кретња лица од 65 година и старијих, као и мјеру забране окупљања на јавним мјестима, у циљу адекватне борбе против пошасти која се зове корона вирус“, навео је наченик ПУ Источно Сарајево.

         На подручју које оперативно покрива ПУ Источно Сарајево, у мјесецу фебруару регистровано је 48 кривичних дјела, поднесен 41 извјештај о почињеном кривичном дјелу надлежном тужилаштву, против 35 лица од којих је пет повратника у извршењу и  три малољетна лица као извршиоци кривичног дјела,  навео је начелник Сектора криминалистичке полиције Александар Зековић.

  Зековић истиче да су од  укупног броја кривичних дјела 38 дјела из области општег криминалитета  или 79,1% и да је највећи број тих дјела из имовинских деликата (крађа и тешка крађа).

  Регистровано је једно кривично дјело из области привредног криминалитета, поднесен један извјештаја против  једног лица, а ради се о кривичном дјелу Скидање или повреда службеног печата или знака.
       У јануару текуће године на подручју ПУ Источно Сарајево евидентирана су 33 је 14 нарушавања јавног реда и мира или за 13,8% % више у односу на упоредни период прошле године. У структури прекршаја најчешћи су туча и физички напад,уживање опојних дрога, вријеђање и др.

Догодило се 60 саобраћајних незгода, или за 3,2% мање у односу на исти период прошле године. Евидентиране су двије саобраћајне  незгоде са тешким тјелесним повредама лица, шест са лакшим повредама и 52 незгоде са материјалном штетом. Погинулих лица у саобраћаним незгодама није било.

Регистровано 2.185 прекршаја из области безбједности саобраћаја, док је из саобраћаја искључено 89 возача и 34 возила. Санкционисано је укупно 1.904 лица. Возачи су искључивани најчешће због вожње под утицајем алкохола у 55 случајева, затим због вожње прије стицања законског права на управљање возилом у 21 случају и седам случајева због управљања под утицајем опијата.