Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју Полицијске управе Мркоњић Град стање безбједности задовољавајуће

| Мркоњић Град | Четвртак, 26. март 2020.

 

У Полицијској управи Мркоњић Град, данас 26.03.2020. године, одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец фебруар 2020. године. Конференцију је водио начелник Полицијске управе Милан Милекић.

Начелник Управе је истакао да у фебруару мјесецу 2020. године није било извршених кривичних дјела која би својим посљедицама изазвала веће узнемирење јавности као што су разбојништава и кривична дјела у вези са отуђењем моторних возила. Такође, није било евидентираних случајева нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.

Начелник је истакао да је у посматраном периоду евидентирано 28 кривичних дјела, 25 кривичних дјела општег криминалитета, 1 кривично дјело из области Привредног криминалитета, 1 кривично дјело из области Злоупотреба  опојних дрога и 1 кривично дјело по Кривичном закону БиХ. Коефицијент укупне расвијетљености свих кривичних дјела је 85,71%, а коефицијент расвијетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи 73,33%.

У фебруару мјесецу 2020. године евидентирано је 25(23) случајева нарушавања јавног реда и мира, више за 2 или 8,7% у односу на упоредни период. Приликом нарушавања јавног реда и мира евидентирано је 30(28) прекршаја, више за 2 прекршај или 7,1%. Прекршаје је починило 36 лица, од којих је 7 повратника, док није било евидентираних малољетника као починиоца прекршаја.

Што се тиче безбједности саобраћаја, Милекић је истакао да је евидентирано 40(48) саобраћајних незгода, мање за 8 незгода или 16,7%. Евидентирано је 10 саобраћајних незгоде са настрадалим лицима од којих 1 са теже повријеђеним лицима и 9 са лакше повријеђеним лицима. Није било евидентираних саобраћајних незгода са погинулим лицима.

Захваљујући константним активностима полицијских службеника, из саобраћаја су искључена   84 (129) возача, мање за 45 возача у односу на исти период претходне године, од чега највише због вожње под дејством алкохола 73 возача, 7 због вожње прије стицања права на управљање моторним возилом и 4 из осталих разлога. Такође, из саобраћаја је искључено 78 (23) возила, више за 55 возила у односу на упоредни период, од чега 9 због истека регистрације преко 30 дана и 69 из осталих разлога.

Начелник Милекић је још једном апеловао на грађане да током обављања прољетних радова на крчењу земљишта и уређењу имања, не пале ватру на недозвољеним мјестима и не врше спаљивање дрвеног отпада унутар или у близини шумских комплекса и засада, гдје усљед неконтролисане ватре може доћи до шумског пожара и пожара на отвореном простору, који могу угрозити људске животе и имовину грађана

Такође, апеловао је на грађане да поштују Закључак Републичког штаба за ванредне ситуације о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19) у Републици Српској, а којим се прописују ванредне мјере у циљу превенције ширења вируса корона „SARS-CoV-2“ и „COVID-19“ болести на територији Републике Српске.