Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Избјегавајући плаћање пореза и доприноса плате исплаћивао у готовини

| Приједор | Четвртак, 26. март 2020.

 

Полицијски службеници Полицијске управе Приједор, Окружном јавном тужилаштву Приједор, дана 26.03.2020. године поднијели су извјештај против лица Ј.Ј. из Новог Града, због постојања основа сумње да је починио кривична дјела „Злоупотреба овлашћења у привреди“ и „Утаја пореза и доприноса“.

Осумњичени се терети да је као одговорно лице предузећа из Новог Града,  у намјери прибављања противправне имовинске користи за правно лице, у периоду од 2009. до 2011.године, наложио да се радницима запосленим по основу привремених и повремених послова, умјесто уплате на жиро рачун, исплата плата и других накнада врши у готовини, без обрачунавања и плаћања прописаних обавеза пореза и доприноса на лична примања, те да се у циљу прикривања исплате личних примања и избјегавања плаћања прописаних пореских обавеза, у пословној документацији не евидентира исплата плата и других примања.

На овај начин свјесно је избјегнуто плаћање прописаних пореза и доприноса у укупном износу од 42.431,27 КМ, од чега се износ од 3.787,66 КМ односи на порез на лична примања.