Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Изречено 108 прекршаја у вези са забраном кретања

| Бања Лука | Субота, 28. март 2020.

    Због непоштовања Закључка Републичког штаба за ванредне ситуације о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Српске којом је забрањено кретање лица са навршених 65 година живота и више, као и забране кретање свим лицима на јавним површинама у времену од 20,00 до 05,00 часова, у протекла 24 часа санкционисано је 108 грађана у протекла 24 часа у Републици Српској.

Подсјећамо, од ове забране су изузета лица којима послодавац изда потврду о потреби кретања због несметаног обављања процеса рада (образац потврде може се преузети на www.vladars.net  и www.mup.vladars.net) и лица којима МУП РС изда дозволу за кретање (потврда за лицима који немају послодавца, а која се обрате надлежној полицијској станици изказајући потребу за несметаним кретањем).

Истовремено, евидентирана су четири кривична дјела против здравља људи:

- Полицијски  службеници Полицијске станице  Зворник су у мјесту Каракај, затекли Д.К. из Зворника, којем  је издато Рјешење о кућној  изолацији од ЈГП Клобук. Лице  је спроведено у карантин у  Студентском дому Каракај. Слиједи  Извјештај ОЈТ.

-Полицијски  службеници ПС Прњавор су поступили  по актима Одјељења за инспекцијске  послове у којима је наведено  да Д.Л. из Прњавора и Б.Л. из  Прњавора, нису дана 24.03.2020. год. поштовали  мјеру изолације која им је  наложена Рјешењем, јер приликом контроле од стране комуналног полицајца, нису пронађени у кући, а изјавили су му да се налазе у ТЦ „Металекс“ Прњавор. ОЈТ Б. Лука се изјаснио да постоје елементи КД-непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије.

-Полицијски службеници ПУ Градишка су у Градишци  контролисали Г.У.Ш. из Градишке, којој је уручен ПН због почињеног прекршаја из чл.22. ЗОЈРиМ, а потом је утврђено да јој је од стране здравственог инспектора дана 20.03.2020. год. издато Рјешење о самоизолацији, те приликом контроле дана 25.03.2020. год. није пронађена на кућној адреси. ОЈТ Б. Лука се изјаснио да постоје елементи КД Непоступање по задравственим прописима за вријеме епидемије.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на грађане да поштују Закључак Републичког штаба за ванредне ситуације о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19) у Републици Српској, а којим се прописују ванредне мјере у циљу превенције ширења вируса корона „SARS-CoV-2“ и „COVID-19“ болести на територији Републике Српске.