Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Забиљежена 52 прекршаја у вези са ванредном ситуацијом

| Бања Лука | Четвртак, 02. април 2020.

 

Због непоштовања Закључка Републичког штаба за ванредне ситуације о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Српске којом је забрањено кретање лица са навршених 65 година живота и више, као и забране кретање свим лицима на јавним површинама у времену од 20,00 до 05,00 часова, у протекла 24 часа санкционисано је 49 грађана у протекла 24 часа у Републици Српској. 

Подсјећамо, од ове забране су изузета лица којима послодавац изда потврду о потреби кретања због несметаног обављања процеса рада (образац потврде може се преузети на www.vladars.net  и www.mup.vladars.net) и лица којима МУП РС изда дозволу за кретање (потврда за лицима који немају послодавца, а која се обрате надлежној полицијској станици изказајући потребу за несметаним кретањем).

Истовремено, евидентирана су и три лица која су прекршила изречену мјеру изолације и којима је уручен прекршајни налог, као и два кривична дјела против здравља људи:

- 31.03.2020. године полицијски службеници Полицијске управе Требиње дошли су до сазнања да je Б.Ш. из Тебиња, коме је издато Рјешење Федералне управе за инспекцијске послове, а којим се ставља под здравствани надзор, те му је забрањено кретање ван простора боравка, дана 17. и 18.03.2020. године прелазио границу БиХ и Р. Хрватске на ГП Иваница и  на тај начин је  прекршио здравственe прописе  за вријеме епидемије.  Обавијештен тужилац ОЈТ Требиње који је овај догађај квалифковао  као  КД  Непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије и против истог је  поднесен Извјештај ОЈТ  Требиње.

-У  09,50 часова полицијски службеници ПУ Требиње су на једној бензиској  пумби у Требињу у  ТВ „SCANIA“ уочили да возач истог напушта возило и улази у продајни простор наведене бензинске пумпе. Утврђено је да се ради о Л.Л. из Никшића, а истом је издато Рјешење Републичке управе за инспекцијске послове РС, о изолацији и стављању под здравствени надзор, као возачу возила за међународни транспорт. Обавијештен је тужилац ОЈТ Требиње, који је овај догађај квалификовао као КД Непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије и против истог је  поднешен Извјештај  ОЈТ Требиње.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на грађане да поштују Закључак Републичког штаба за ванредне ситуације о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19) у Републици Српској, а којим се прописују ванредне мјере у циљу превенције ширења вируса корона „SARS-CoV-2“ и „COVID-19“ болести на територији Републике Српске.