Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Забиљежена 95 прекршаја у вези са ванредном ситуацијом

| Бања Лука | Недеља, 05. април 2020.

 

Због непоштовања Закључка Републичког штаба за ванредне ситуације о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Српске којом је забрањено кретање лица са навршених 65 година живота и више, као и забране кретање свим лицима на јавним површинама у времену од 20,00 до 05,00 часова, у протекла 24 часа санкционисано је 37 грађана у протекла 24 часа у Републици Српској. 

Прекршајно је санкционисано и 57 грађана који нису поштовали Закључак Републичког штаба о забрани кретања у дане викенда изван мјеста њиховог пребивалишта/боравишта, а који се односи на период суботом од 12,00 часова до недјеље у 18,00 часова.

Подсјећамо, од ове забране су изузета лица којима послодавац изда потврду о потреби кретања због несметаног обављања процеса рада (образац потврде може се преузети на www.vladars.net  и www.mup.vladars.net) и лица којима МУП РС изда дозволу за кретање (потврда за лицима који немају послодавца, а која се обрате надлежној полицијској станици изказајући потребу за несметаним кретањем).

Евидентирано је и једно лице која је прекршило изречену мјеру изолације и којем је уручен прекршајни налог, као и једно кривично дјело против здравља људи:

-У 01,35 часова Полицијској станици Прњавор пријавио је радник ЈП „Аутопутеви РС“, да је непознато лице лице дошло пјешке на наплатно мјесто „Прњавор“ на аутопуту „9. Јануар“ и направило штету код наплатне кућице, након чега је побјегао. Полицијски службеници су извршили увиђај и утврдили је да је НН лице из коловоза ишчупало вертикалну пластичну запреку, полупало стакло на свјетлосно-сигналном уређају који се налази на улазу у наплатно мјесто, а након тога оштетило камере. Дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бања Лука је догађај квалификовала као КД Оштећење и одузимање туђе ствари и КД Непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије, јер је дјело извршено у вријеме забране кретање свих лица на јавним површинама.

          Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на грађане да поштују Закључак Републичког штаба за ванредне ситуације о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19) у Републици Српској, а којим се прописују ванредне мјере у циљу превенције ширења вируса корона „SARS-CoV-2“ и „COVID-19“ болести на територији Републике Српске.