Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Забиљежено 99 прекршаја у вези са ванредним стањем

| Бања Лука | Понедељак, 06. април 2020.

 

Због непоштовања Закључка Републичког штаба за ванредне ситуације о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Српске којом је забрањено кретање лица са навршених 65 година живота и више, као и забране кретање свим лицима на јавним површинама у времену од 20,00 до 05,00 часова, у протекла 24 часа санкционисано је 44 грађана у Републици Српској. 

Прекршајно је санкционисано 55 грађана који нису поштовали Закључак Републичког штаба о забрани кретања у дане викенда изван мјеста њиховог пребивалишта/боравишта, а који се односи на период суботом од 12,00 часова до недјеље у 18,00 часова.

Подсјећамо, од ове забране су изузета лица којима послодавац изда потврду о потреби кретања због несметаног обављања процеса рада (образац потврде може се преузети на www.vladars.net  и www.mup.vladars.net) и лица којима МУП РС изда дозволу за кретање (потврда за лицима који немају послодавца, а која се обрате надлежној полицијској станици изказајући потребу за несметаним кретањем).

Евидентирано је једно лице која је прекршило изречену мјеру изолације и којем је уручен прекршајни налог, као и три кривична дјела против здравља људи:

-Око 20,50 часова полицијски службеници Полицијске станице Србац су у мјесту Повелич, општина Србац лишили слободе Н.М. из Српца, који је управљајући са путничким моторним возилом прекршио Наредбу о забрани кретања у времену од 20,00 до 05,00 часова. Извршеном контролом утврђено је да је лицу истекла потврда о регистрацији путничког возила, те је исти одбио да се подвргне алкотестирању, чиме је починио и прекршај из чл. 208. и 220. ЗООБС-а БиХ. Приликом транспорта лица  службеним возилом, Н.М. је упућивао пријетње полицијском службенику који је приликом лишења слободе истог, задобио лакшу тјелесну повреду. О свему је обавјештен тужилац Окружног јавног тужилаштва Бања Лука, која се изјаснила да се након комплетирања предмета, против Н.М. поднесе извјештај о почињеном кривичном дјелу Спречавање службеног лица у вршењу службене радње и КД Непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије Кривичног законика РС.

-У Улици Милоша Обилића од стране непознато лица лица извршена је провала у киоск „Минутица“ власништво „Глас Српске“. Полицијски службеници су извршили увиђај, а тужилац ОЈТ Бањалука се изјаснио да се ради о КД Тешка крађа, а с обзиром да је починио наведено КД у вријеме полицијског часа, починио је и КД Непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије.

-Полицијски службеници ПС Бања Лука Обилићево су у Крфској улици у Бањалуци  затекли непознато лице лице које није поступило по мјери Закључка Републичког штаба за ванредне ситуације о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Српске. Утврђено је да се ради о лицу А.П. из Бања Луке, који код себе није имао дозволу за кретање. Код истог је уочена мања врећица у којој се налазио алат, погодан за вршење провала, због чега је исти лишен слободе. Тужилац се изјаснио да се ради о КД Непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије.