Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Забиљежено 54 прекршаја у вези са ванредним стањем

| Бања Лука | Уторак, 07. април 2020.

 

Због непоштовања Закључка Републичког штаба за ванредне ситуације о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Српске којом је забрањено кретање лица са навршених 65 година живота и више, као и забране кретање свим лицима на јавним површинама у времену од 20,00 до 05,00 часова, у протекла 24 часа санкционисано је 53 грађана у Републици Српској. 

Подсјећамо, од ове забране су изузета лица којима послодавац изда потврду о потреби кретања због несметаног обављања процеса рада (образац потврде може се преузети на www.vladars.net  и www.mup.vladars.net) и лица којима МУП РС изда дозволу за кретање (потврда за лицима који немају послодавца, а која се обрате надлежној полицијској станици изказајући потребу за несметаним кретањем).

        Евидентирано је једно лице која је прекршило изречену мјеру изолације и којем је уручен прекршајни налог, као и једно кривично дјело против здравља људи:

-У 22,00 часова пријављено је Полицијској станици Градишка  да је објекат Републичког карантина ГП Градишка самовољно напустио  А. Д. из Прњавора, којем је 06.04.2020. године приликом уласка у БиХ и РС, Рјешењем Републичке управе за инспекцијске послове РС одређена мјера смјештаја у карантин, у трајању од 14 дана. Обавјештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бања Лука, који се изјаснио да у конкретном случају постоје елементи КД „Непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемијеˮ, те да се лице пронађе и смјести под надзор у општински карантин Прњавор, а да се по комплетирању предмета против лица поднесе извјештај.          Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на грађане да поштују Закључак Републичког штаба за ванредне ситуације о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19) у Републици Српској, а којим се прописују ванредне мјере у циљу превенције ширења вируса корона „SARS-CoV-2“ и „COVID-19“ болести на територији Републике Српске.