Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У Српској 23 пожара за један дан

| Бања Лука | Сриједа, 08. април 2020.

 

Министарство унутрашњих послова РС апелује на грађане да буду опрезни приликом спаљивања корова и другог горивог материјала, приликом уређења имања, те да ове послове обављају само за вријеме повољних временских услова и на површинама које могу контролисати.

Само у протекла 24 часа у Републици Српској евидентирана су 23 пожара, од којих је већина била на отвореном и изазвана непажњом и нехатом грађана.

Законом о заштити од пожара који је ступио на снагу у новембру 2019. године као једна од обавезних мјера заштите пожара (члан 18, тачка 10.) забрањено је паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре.

Овим Законом дефинисана је новчана казна од 100 КМ до 1.000 КМ за прекршај физичког лице које пали коров и други пољопривредни отпад, без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и не предузме све неопходне радње у циљу спречавања ширења ватре 

Неконтролисано спаљивање корова и остављање неугашене ватре без надзора при уређењу пољопривредних имања чести су узроци пожара, а посебну опасност представља неконтролисано спаљивање горивог материјала у близини шумских комплекса и засада.

Позивају се грађани да након спаљивања угасе остатке несагорене материје, како би се спријечило њихово разношење вјетром и појава неконтролисаног горења и пожара.

У случају неконтролисаног ширења ватре потребно је одмах о томе обавијестити ватрогасце на број 123, полицију на број 122 или Центар за обавјештавање на број 112.

 

Грађани, пољопривредници и шумски радници позивају се да се придржавају законских одредаба, да не пале ватру на недозвољеним мјестима, не остављају упаљену ватру без надзора и не уништавају природу, јер мала непажња може имати велике посљедице.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске ће у оквиру својих овлаштења предузимати законом прописане мјере против лица која су изазвала пожар и тиме угрозили животе и здравље људи и причинили материјалну штету.