Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Задовољавајуће стање безбједности на подручју Полицијске управе Бијељина

| Бијељина | Четвртак, 30. април 2020.

 

 

У просторијама Полицијске управе Бијељина одржана је данас редовна конференција о резултатима рада за прва три мјесеца текуће године. На конференцији је речено, Полицијска управа Бијељина у првом тромесечју текуће године предузела је значајне активности у циљу успоставља ефикасног система у борби портив свих видова криминалитета. Евидентирано је   смањење укупног броја кривичних дјела за 1,7%, те смањење број кривичних дјела за општег криминалитета за око 7%.

На смањење броја кривичних дјела и повећање броја нарушавања јавног реда и мира значајно је утицала појава вируса '' Ковид 19'' а значајуну улогу у заштити грађана преузели су и припадници полиције.

Анализирајући све чињенице и резулате рада, стање безбједности на подручју Полицијске управе Бијељина за прва три мјесеца текуће године можемо оцјенити као задовољавајуће.

Коефицијент укупне расвјетљености кривичних дјела износи преко 72%.

Значајно је смањење броја кривичних дјела Крађа односно Тешка крађа за око 56% односно 32%. У области привредног криминалитета  откривена су 23 дјела, 11 дјела више него у истом периоду прошле године. Радом на на сузбијању привредног криминалитета, поднесени су извјештаји о почињеним кривичним дјелима против руководилаца и радника привредних друштава у приватном и државном власништву, као и других физичких лица. Извршењем ових кривичних дјела оштећени су привредни субјекти у државном власништву као и друга правна и физичка лица. У структури кривичних дјела привредног кримилаитета, најброније кривично дјело је злоупотреба службеног положаја.

 

Такође, евидентирано је и смањење броја саобраћајних незгода за око 5%. Забиљежено је укупно 243 саобраћајне незгоде, од чега је 16 лица тешко, а 60 лакше повређен. Нисмо имали саобраћајних незгода са погинулим лицима. Најчешћи узроци саобраћајних незгода су били неприлагођена и непрописна  брзина кретања возила и одстојање и непоштовање првенства пролаза.У протекла три мјесеца из саобраћаја су искључена 352 возача, од чега је 285 возача било под дејством алкохола. 

 

Још једном апелујем на грађане да приликом обављања прољетних радова  на уређењу својих имања, спаљивање корова и другог горивог материјала обављају само за вријеме повољних временских услова и на површинама које могу контролисати, те да поступају у складу са Законом о заштити од пожара.

 

Током периода јануар –март 2020. године на територији коју оперативно покрива Полицијска управа Бијељина пронађено је и евидентиран 21 мигрант, што је значајно мање у односу на исти период 2019. године када су забиљежена 503 мигранта.

Неопходно је истаћи да нема евидентираних кривичних дјела ни прекршаја који су починили мигранти.

 

Полицијска управа  Бијељина се од почетка пандемија вируса „ Корона“,  путем својих организационих јединица активно укључила на спровођењу мјера пружања подршке из своје надлежности здравственим институцијама, као и спровођењу одлука  Републичког штаба за Ванредне ситуације као и штабова локалних заједница у циљу заштите здравља грађана.

 

Апелујемо  на све наше грађане, да поштују закључке и мјере донесене од стране Републичког, Градског и општинских штабова за ванредне ситуације, како би заједничким дјеловањем спријечили ширење ове појаве и сачували безбједност и здравље људи.