Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Евидентирана 32 прекршаја у вези са ванредним стањем

| Бања Лука | Сриједа, 06. мај 2020.

 

Закључак Републичког штаба за ванредне ситуације о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Српске којим је забрањено кретање лица са навршених 65 година живота и више, као и забране кретање свим лицима на јавним површинама у времену од 20,00 до 05,00 часова у протекла 24 часа прекршило је 29 грађана у Републици Српској. 

Од ове забране су изузета лица којима послодавац изда потврду о потреби кретања због несметаног обављања процеса рада (образац потврде може се преузети на www.vladars.net  и www.mup.vladars.net) и лица којима МУП РС изда дозволу за кретање (потврда за лицима који немају послодавца, а која се обрате надлежној полицијској станици изказајући потребу за несметаним кретањем).

Подсјећамо, данас 06.05.2020. године од 15,00 часова до 07.05.2020. године у 05,00 часова на снази је забрана кретања на територији Републике Српске.

Полицијски службеници су у протекла 24 часа издали и три прекршајна налога због окупљања у групама већим од три особе на јавном мјесту.

  Без личне заштитне опреме (заштитне маске и рукавица) на јавним површинама, затечено је 142 лица којима је у складу са Уредбом са законском снагом о измјенама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести уручен прекршајни налог.

Закључком Републичког штаба за ванредне ситуације од 05.05.2020. године на јавним површинама није обавезно кориштење заштитних рукавица, али јесте обавеза грађана држање заштитне мјере социјалног растојања од два метра, уз обавезу кориштења заштитне маске.

У затвореним просторијама поред заштитних мјера социјалног растојања од два метра и кориштења заштитне маске, обавезно је придржавати се и заштитне мјере ношења рукавица.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на грађане да поштују Закључак Републичког штаба за ванредне ситуације о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19) у Републици Српској, а којим се прописују ванредне мјере у циљу превенције ширења вируса корона „SARS-CoV-2“ и „COVID-19“ болести на територији Републике Српске.