Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У априлу висок степен укупне расвијетљености кривичних дјела на подручју Полицијске управе Источно Сарајево

| Источно Сарајево | Четвртак, 21. мај 2020.

 

 

У Полицијској управи Источно Сарајево данас је одржана редовна конференција за новинаре, на којој су од стране руковдства Управе презентовани резултати рада за протекли мјесец текуће године.

Начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац стање безбједности за мјесец април оцјенио је као задовољавајуће у свим сегментима рада. Кривична дјела са већим степеном друштвене опасности нису регистрована. Коефицијент расвијетљености по непознатом починиоцу износи око 66%, док је коефицијент укупне расвијетљености око 95%, истакао је начелник Шеховац и додао да је укупан број кривичних дјела у смањењу за 30%.

„Евидентирали смо три кривична дјела у вези са злоупотребом опојних дрога и одузели одређену количину опојне дроге, те издали седам прекршајних налога у вези са уживањем опојне дроге на јавном мјесту. Нарушавања јавниог реда и мира у већем обиму није било. Број нарушавања јавног реда и мира је у порасту углавном због непоштовања члана 22. овог Закона, а који се односи на Ограничење кретања на одређеном простору. Када је у питању безбједност саобраћаја нисмо регистровали саобраћајне незгоде са погинулим лицима, као ни са теже повријеђеним, док биљежимо смањење незгода са лакше повријеђеним лицима за око 73%, као и смањење укупног броја саобраћајних незгода за 38%. Регистрована су и два напада на овлаштена службена лица, због чега је против извршиоца поднесен извјештај о почињеном кривичном дјелу надлежном тужилаштву“, навео је начелник Полицијске управе.

Полицијски службеници ПУ Источно Сарајево наставиће предузимати и у наредном периоду планске превентивно-репресивне мјере и радње, са циљем подизања стања безбједности на већи ниво, додао је начелник Шеховац.

 

У мјесецу априлу регистровано је 37 кривичних дјела, достављено 19 извјештаја о почињеном кривичном дјелу надлежном тужилаштву, против 23 лица од којих је шест повратника у извршењу, навео је начелник Сектора криминалистичке полиције Александар Зековић.

 Регистровано је 21 кривично дјело из области општег криминалитета, достављено 12 извјештаја против 12 лица надлежном тужилаштву, док је и даље највећи број тих дјела из области имовинских деликата (крађа,тешка крађа и оштећење или одузимање туђе ствари).

  Евидентирано је 13 кривичних дјела из области привредног криминалитета, поднесено пет извјештаја против осам лица, док је из области организованог криминалитета обрађено 10 предмета, истакао је начелник Зековић.

 

На подручју ПУ Источно Сарајево евидентирано је 145 нарушавања јавног реда и мира, 151 прекршај и 118 лица. Издато је 175 прекршајних налога и поднесено пет захтјева за покретање прекршајног поступка, навео је начелник Сектора полиције Милан Чворо.

У структури прекршаја најчешћи су ограничење кретања на одређеном простору, вријеђање, туча и физички напад, уживање опојних дрога и др.

Догодило се 34 саобраћајних незгода, или за 38,2% мање у односу на исти период прошле године. Нису евидентиране саобраћајне незгоде са тешким тјелесним повредама лица, док су евидентиране четири са лакшим повредама и 30 незгода са материјалном штетом. Погинулих лица у саобраћаним незгодама није било.

Регистровано је 1.413 прекршаја из области безбједности саобраћаја, док је из саобраћаја искључено 34 возача и 37 возила. Санкционисано је укупно 1.264 лица.

Није регистровано ниједно кривично дјело против безбједности саобраћаја, док их је у упордном периоду било пет, додао је начелник Чворо.