Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Стање безбједности на подручју Полицијске управе Бијељина у мјесецу априлу задовољавајуће

| Бијељина | Четвртак, 28. мај 2020.

 

Стање безбједности на подручју Полицијске управе Бијељина у мјесецу априлу на основу свих анализираних чињеница и резултата рада можемо оцјенити као задовољавајуће.

 

Полицијски службеници наше Управе су током априла 2020. године предузели значајне активности у циљу успостављања ефикасног система у борби против свих видова криминала, а као резултат рада евидентирано је смањење укупног броја кривичних дјела за око 39%, те смањење броја кривичних дјела општег криминалитета за око 42%.

 

Истакли би, да је на смањење броја кривичних дјела и повећање нарушавања јавног реда и мира  утицала и појава вируса '' Ковид 19'', а активну улогу у заштити грађана преузели су и припданици полиције.

 

У мјесецу иза нас нисмо имали тзв. тежих кривичних дјела, односно дјела која изазивају пажњу и узнемиреност грађана. Степен расвјетљености кривичних дјела у мјесецу априлу износи око 78%.

 

Издвојили би, да је за око 56% мање кривичних дјела против имовине од тога крађа за око 47%, док је тешких крађа мање за око 58%. У области злоупотребе опојних дрога током априла мјесеца откривена су три кривична дјела,а поднесена су два извјештаја против два лица. 

 

Евидентирана су 344 случаја нарушавања јавног реда и мира и 385 прекршаја. Од укупног броја 356 прекршаја се односи на ограничење кретања на одређеном простору, због увођења ванредних мјера у циљу сузбијања вируса '' Ковид 19 ''.

 

Такође, евидентирано је 60 саобраћајних незгода од којих су двије са погунулим, четири са тешко и седам са лакше повређеним лицима. Најчешћи узроци саобраћајних незгода су били неприлагођена  и непописна брзина кретања возила и одстојање, као и непоштовање превенства пролаза. 

 

У мјесецу априлу  2020.године евидентирана су 4 миграната који су илегално ушли на подручје наше Управе, што је знатно мање у односу на април 2019. године када је забиљежено 79  мигранта.

 

Неопходно је истаћи да нема евидентираних кривичних дјела ни прекршаја који су починили мигранти.