Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју Полицијске управе Мркоњић Град стање безбједности задовољавајуће

| Мркоњић Град | Сриједа, 24. јун 2020.

 

У Полицијској управи Мркоњић Град, данас 24.06.2020. године, одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец мај 2020. године. Конференцији су присуствовали начелник Полицијске управе Милан Милекић, начелник Oдјељења полиције Горан Рољић и начелник Одјељења криминалистичке полиције Војислав Томић.

Начелник Управе је истакао да је у мају мјесецу 2020. године стање безбједности на подручју Полицијске управе Мркоњић Град било задовољавајуће, те да у извјештајном периоду није било евидентираних кривичних дјела нити догађаја који би изазвали већу узнемиреност грађана.

У мају мјесецу 2020. године на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Мркоњић Град евидентирана су 184 мигранта, те полицијски службеници предузимају низ превентивних и оперативних мјера и радњи како би се ова појава држала под контролом. 

Начелник је констатовао да је у посматраном периоду евидентирано 15 кривичних дјела, 14 кривичних дјела општег криминалитета и 1 кривично дјело по Кривичном закону БиХ. Коефицијент укупне расвијетљености свих кривичних дјела је 86,66%, а коефицијент расвијетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи 75%. 

У мају мјесецу 2020. године евидентирано је 47(13) случајева нарушавања јавног реда и мира, више за 34 или 261,5% у односу на упоредни период. Приликом нарушавања јавног реда и мира евидентирано је 50(19) прекршаја, више за 31 прекршај или 163,2%. До повећања броја нарушавања јавног реда и мира, као и броја прекршаја дошло је усљед спровођења мјера и радњи из наше надлежности у циљу санкционисања лица која крше Уредбу Републичког штаба за ванредне ситуације о ограничењу и забрани кретања лица са навршених 65 година живота и више, као и забране кретања свим лицима на јавним површинама у времену од 20,00 до 05,00 часова. Евидентирано је 37 прекршајa по члану 22. Закона о јавном реду и миру (ограничење кретања на одређеном простору) што чини 74% од укупног броја прекршаја.

Што се тиче безбједности саобраћаја, Милекић је истакао да је евидентирано 16(17) саобраћајних незгода, мање за једну незгоду или 5,9%. У саобраћајним незгодама 1 лице је погинуло, 1 лице је теже повријеђено, док је 5 лица задобило лакше тјелесне повреде.

Захваљујући константним активностима полицијских службеника, из саобраћаја је искључено   50 возача, од чега највише због вожње под утицајем алкохола 31 возач, 6 због вожње прије стицања права на управљање моторним возилом и 3 из осталих разлога . Такође, из саобраћаја је искључено 27  возила од чега 8 због техничке неисправности, 7 због истека регистрације преко 30 дана и 12 из осталих разлога.