Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

МУП Српске у јулу и августу спроводи кампању „ВОЗИТЕ ОПРЕЗНО - ПУТУЈТЕ БЕЗБЈЕДНО“

| Бања Лука | Уторак, 30. јун 2020.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске данас започиње превентивну кампању Возите опрезно путујте безбједно“, сциљем одржавања али и подизања нивоа стања безбједности у саобраћају у јулу и августу ове године.

Начелник Јединице полиције за безбједност саобраћаја Горан Амиџић рекао је да ће током ова два мјесеца полицијски службеници спроводити интензивнију контролу саобраћаја у којој ће бити кориштено 30 система за мјерење брзине током 24 часа.

„Рад тих уређаја ће управо бити усмјерен на оне полицијске управе, односно полицијске станице на чијим подручјима је идентификовано да се у посљедње двије године догодио највећи број саобраћајних незгода са смртним посљедицама“, рекао је начелник Амиџић.

Он једодао, да ће поред брзинеакценат бити стављен и на контролу возача који у саобраћају управљају возилима под дејством алкохола, опојних дрога и других недозвољених средстава.

Начелник Амиџић је подсјетио да се у јулу и августу 2018. и 2019. године догодило око 4.000 незгода.

„За два мјесеца 2019. године погинуло је 38 лица, а за првих шест мјесеци те године 46 лица. У јулу и августу 2018. године погинуло је 40 лица, а за првих шест мјесеци те године 48 лица“, рекао је начелник Амиџић. 

Према његовим ријечима, највише незгода се догодило на подручју полицијских управа Бањалука, Приједор, Градишка, Добој и Бијељина, док су најбезбједније полицијске управе биле Зворник и Фоча.

Он је рекао да су најчешћи узроци саобраћајних незгода са погинулим лицима непрописна и неприлагођена брзина, односно 41 одсто од свих саобраћајних незгода са погинулим лицима.

„Од 120 незгода у којима је неко погинуо у 2018. години у 40 незгода или 35 одсто случајева, учесник је било лице под дејством алкохола. У 2019. години у 104 незгоде са смртним посљедицама у 38 незгода је један од учесника био под дејством алкохола“, навео је Амиџић.

Он је рекао да је у првих шест мјесеци ове у односу на исти период прошле године смањен број саобраћајних незгода за 15 одсто, као и броја тешко повријеђених за 15 одсто, а број погинулих је смањен за око 28 одсто.

Начелник Амиџић је рекао да проблем представља и повећање броја учесника у саобраћају под дејством опојних дрога те је нагласио да је по овом основу, 2017. године санкционисан 171 учесник, у 2018. години санкционисано је 340, а 2019. године 680 учесника у саобраћају под дејством опојних дрога.   

Главни инспектор полиције у Јединици за безбједност саобраћаја Синиша Модић рекао је да су на путевима у Српској у јулу и августу 2018. и 2019. године идентификована опасна мјеста.

„То су путни правац Приједор-Бањалука, дионица Ивањска-Шарговац гдје је погинуло пет лица, Бијељина-Павловића мост, дионица Гојсовац -Бијељина, Бањалука-Мркоњић Град, дионица Карановац-Црна Ријека гдје су погинула три лица, Модрича-Добој, на дионици Подновље-Шешлије дје су погинула три лица, Руданка-Добој гдје су погинула три лица и на путу Бањалука-Теслић, дионица Челинац-Котор Варош гдје су погинула три лица“, рекао је он.

 

Министарство апелује на све грађане да с нарочитом пажњом учествују у саобраћају у наредна два мјесеца, када се према статистикама из претходних година, дешава највећи број саобраћајних незгода са најтежим посљедицама.