Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Повољно стање безбједности на подручју ПУ Зворник

| Зворник | Сриједа, 15. јул 2020.

       У Полицијској управи Зворник, 15.07.2020. године, одржана је редовна конференција за новинаре на којој су презентовани резултати рада за протеклих шест мјесеци текуће године.
Начелник Управе Александар Васиљевић је најприје поздравио присутне новинаре и захвалио се на објективном извјештавању и сарадњи коју има ПУ Зворник са представницима медија. Даље је додао да је стање безбједности на подручју Полицијске управе Зворник стабилно и задовољавајуће, те да у извјештајном периоду није било евидентираних кривичних дјела нити догађаја који би изазвали већу узнемиреност грађана на подручју ПУ Зворник. Такође је истакао да су полицијски службеници у претходном периоду обезбјеђивали већи број јавних скупова који су протекли у најбољем реду и без инцидената.

У области криминалитета, начелник Одјељења за општи криминалитет Српко Милошевић, истакао је да је у првих шест мјесеци ове године, на подручју ПУ Зворник евидентирано 275 кривичних дјела, што је за 15,4% мање у односу на упоредни период када је евидентирано 325 кривичних дјела. Број кривичних дјела општег криминалитета је 238, што је за 13,76% мање у односу на упоредни период. Коефицијент укупне расвјетљености ових кривичних дјела износи 80,9%, док је од 118 кривичних дјела по непознатом извршиоцу, расвијетљено 87 дјела или 63,97%.

У извјештајном периоду евидентирано је 128 кривичних дјела против имовине, што је за 16,3% мање у односу на упоредни период. 

У области злоупотребе опојних дрога, у току првих шест месеци текуће године евидентирано је 87 случајева злоупотребе опојних дрога, што је за 33,84% више у односу на упоредни период. Од тог броја, полицијски службеници су евидентирали 19 кривичних дјела и 68 прекршаја из ове области.

У области привредног криминалитета откривено је 13 кривичних дјела у првих шест мјесеци.  Надлежном тужилаштву је поднијето 13 извјештаја о почињеном кривичном дјелу, против 13 лица.

У области малољетничке делинквенције, у протеклих шест мјесеци текуће године, евидентирано је шест малољетних починилаца кривичних дјела, што је за 60% мање у односу на упоредни период када је евидентирано 15 малољетних починилаца кривичних дјела.

Начелник Сектора полиције Дражан Еркић, истакао је да су у области јавног реда и мира евидентирана 424 нарушавања јавног реда и мира, у којима је учествовало 520 лица, од којих је било 66 повратника и пет малољетника. Највећи број прекршаја јавног реда и мира везан је за спровођење мјера и радњи из наше надлежности у циљу санкционисања лица која не поштују полицијски час као и мјере ограничења кретања, а све са циљем контроле и сузбијања ширења вируса „COVID-19”. У току протеклих шест мјесеци, није било нарушавања јавног реда и мира у већем обиму ( пет и више лица), док су прошле године у истом периоду евидентирана два оваква нарушавања. 

Начелник Еркић је додао да је у првих шест мјесеци текуће године евидентирана 241 саобраћајна незгода, док је број настрадалих лица у тим незгодама 91, што је за 15% мање у односу на исти период прошле године. Од укупног броја саобраћајних незгода, четири су са погинулим лицима, 11 саобраћајних незгода са тешко повријеђеним лицима и 46 незгода са лакше повријеђеним лицима, док су остале незгоде са материјалном штетом. 

Из саобраћаја је искључено 128 возила, док је број возача који су искључени 417, од чега је 269 возача искључено због вожње под утицајем алкохола а 58 возача због вожње под дејством опојних дрога или лијекова који се не смију употребљавати прије и за вријеме вожње. 

Такође, начелник Сектора полиције је истакао да Министарство унутрашњих послова Републике Спрске спроводи кампању „Возите опрезно – путујте безбједно“, чији је циљ већа безбједност свих учесника у саобраћају. У вези с тим, Полицијска управа Зворник ће у наредном периоду предузети низ превентивних и репресивних активности у оквиру наведене кампање, како би очували постојеће стање безбједности у саобраћају на овом подручју али и подигли исто на још већи ниво.