Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Два лица лишена слободе због превара грађана на друштвеним мрежама

| Бања Лука | Четвртак, 23. јул 2020.

 

Полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет  Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске реализовали су оперативну акцију кодног назива „Вектор“ у циљу расвјетљавања низа превара грађана на друштвеним мрежама, а које се односе на резултате наводно намјештених спортских такмичења. 

У оквиру ове акције по Наредби Основног суда у Фочи извршен је претрес на четири локације на подручју општине Чајниче, а слободе су лишена два лица – А.К. и М.Т из Чајнича.

Приликом претреса полицијски службеници су пронашли и одузели више комада различитих мобилних телефона, два рачунара, више комада преносних меморија, новац у износу око 6.000 КМ, уплатнице, исплатнице и евиденције које се могу довести у везу са предметним кривичним дијелима.

Након извршене криминалистичке обраде, уз сагласност поступајућег тужиоца Окружног јавног тужилаштва у Требиње лица лишена слободе су пуштена на слободу, док ће Тужилаштву бити поднесен извјештај против њих о извршеним кривичним дјелима „Изнуда“ из члана 232, „Превара“ из члана 230 и „Прање новца“ из члана 263. Кривичног законика Републике Српске.

 

Материјална штета која је причињена горе поменутим кривичним дјела је више десетина хиљада конвертибилних марака, а оштећена лица су из Лакташа, Челинца, Бања Луке, Хрватске, Словеније, Аустрије и других европских земаља. 

 

Министарство унутраших послова Републике Српске Републике Српске апелује на грађане да не вјерују лицима који на друштвеним мрежама и интернету уопште тврде да  имају информације о намјештеним резултатима спортских мечева, јер се ради о превари.