Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју Полицијске управе Градишка расвијетљено 94.9% кривичних дјела

| Градишка | Понедељак, 27. јул 2020.

 

 

У Полицијској управи Градишка, данас 27.07.2020. године, одржана је прес конференција за новинаре на којој су презентовани резултати рада за протеклих шест мјесеци 2020. године. Конференцији су присуствовали начелник Полицијске управе Градишка Бојан Шкорић, начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић и начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић.

Начелник Шкорић истакао је, да је на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка за протеклих шест мјесеци текуће године евидентирано 176 кривичних дјела, што је за 9.7% мање у односу на исти период претходне године када је евидентирано 195 кривичних дјела, а укупно је расвијетљњено 167 кривичних дјела или 94.9%.

По непознатом извршиоцу евидентирана су 73 кривична дјела, од којих су расвијетљена 64 кривична дјела или 87.6% и то 64 кривична дјела расвијетљена су из текућег периода.

Анализирајући стање из области јавног реда и мира, евидентирано је 378 нарушавања јавног реда и мира што је за 250% више у односу на исти период претходне године када је евидентирано 108 нарушавања. Евидентирана су 4 случаја нарушавања јавног реда и мира  са 5 и више лица, а исти се доводе у везу спровођење одређених мјера везаних за одлуке Републичког штаба за ванредне ситуације.

Сагледавајући статистичке показатеље из области безбједности саобраћаја, смањен је број евидентираних саобраћајних незгода за 25.4 % или у односу 179:240, смањен је број саобраћајних незгода са смртно страдалим лицима за 25% или у односу 3:4, као и број саобраћајних незгода са лакше повријеђеним лицима за 26.7% или у односу 44:60.

Обзиром да у посматраном периоду нису евидентирана кривична дјела која би изазвала узнемиреност јавности, стање јавног реда и мира је стабилно, те се безбједност на подручју Полицијске управе Градишка може оцијенити као задовољавајуће.

У првих пола године текуће године на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка евидентирано је 468 мигранта (326 миграната на подручју ПС Градишка, 118 на подручју ПС Србац и 24 ПС Нова Топола).

 

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић је истакао да је у периоду јануар-јун 2020. године на подручју Полицијске управе Градишка, од укупно евидентираних 176 кривичних дјела, 152 кривична дјела су из области општег криминалитета, 7 кривичних дјела је против безбједности саобраћаја, 7 кривичних дјела су из области привредног криминалитета и 10 кривичних дјела су из области злоупотребе опојних дрога. 

У посматраном периоду  евидентирана су 73 кривична дјела против имовине, што је за 24% мање у односу на исти период претходне године када је евидентирано 96 кривичних дјела, а укупно су расвијетљена 64 кривична дјела или 87.7%.

По непознатом извршиоцу евидентирано је 59 кривичних дјела против имовине, од којих је расвијетљено 50 кривичних дјела или 84.7% и то свих 50 кривичних дјела расвијетљено је из текућег периода.

Број евидентираних кривичних дјела ,,Тешка крађа“ је у паду за 1 кривично дјело или у односу 29:30, као и број евидентираних кривичних дјела ,,Крађа“ за  10 кривичних дјела или у односу 21:31. Од укупно евидентирано 21 кривично дјело ,,Крађе“, 20 је евидентирано по непознатом извршиоцу, те су сва кривична дјела крађе расвијетљена.

Оперативним радом полицијских службеника откривена је и 10 кривичних дјела и 25 прекршаја у вези злоупотребе опојних дрога којом приликом је пронађена и одузета одређена количина опојне дроге (кокаина 2.73 грама; марихуане 2.139.92 грама; 15 комада канабис сјеменки и 51 комад таблета Екстази), а 11 лица је лишено слободе.

Начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић  је истакао да је у извјештајном периоду јануар – јун 2020. године на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка евидентирано 378 случајева нарушавања јавног реда и мира, док је у истом периоду претходне године евидентирано 108 случајева нарушавања, повећан је и број евидентираних прекршаја у односу 431:133. Највећи број нарушавања јавног реда и мира и прекршаја везан је за спровођење одређених мјера везаних за одлуке Републичког штаба за ванредне ситуације и односи се на прекршај из члана 22 ( ограничење кретања на одређеном простору), гдје је евидентирано укупно 234 прекршаја.

Против 504 лица, међу којима је 73 повратника и 9 малољетника,подносено је 60 захтјева за покретање прекршајног поступка и издато је 398 прекршајних налога.

Евидентирано је 179 саобраћајних незгода, што је мање за 25.4% у односу на упоредни период када је евидентирано 240 саобраћајних незгода. Од укупно евидентираних 179 саобраћајних незгода, 63 незгоде су са последицама по лица (3 лица су смртно страдала,  22 лица су задобила тешке тјелесне повреде, а 61 лице је задобило лаке тјелесне повреде), док је 116 саобраћајних незгода са материјалном штетом.

Укупно је евидентирано 5847 прекршаја из области безбједности саобраћаја, који су санкционисани подношењем 95 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 5200 прекршајних налога.

Из области безбједности саобраћаја предузето је низ превентивно репресивних активности, којом приликом је из саобраћаја искључено 430 возача, од тога 251 возача је искључено због вожње под утицајем алкохола, 122 возача је искључено због управљања моторним возилом прије стицања права, 4 возач је искључен због управљања ниторним возилом под дејством дрога, а због осталих разлога је искључено 53 возача. Такође, из саобраћаја су искључена и 224 возила.

Начелник Шкорић додао је да је у току сезона годишњих одмора и туристичка сезона, већи је прилив грађана, те сходно томе Полицијска управа Градишка предузима низ појачаних мјера и активности како у области криминалитета, тако и у области јавног реда, а све у циљу заштита имовине приликом одласка на годишње одморе, као и заштиту имовине лица која  годишње одморе проводе на подручју наше Управе.

 

Напомињемо, да се у току јула и августа мјесеца спроводи кампања Министарства унутрашњих послова Републике Српске ''Вози опрезно-путуј безбједно'' у склопу које се спроводе појачане контроле и акције по саобраћају, а све са циљем повећања степена безбједности.

Апелујемо на све грађане да се суздрже од свих видова насилног понашања и нарушавања јавног реда и мира, те да учесници у саобраћају поступају у складу са одредбама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, да брзину возила прилагоде условима на путу, да управљају у саобраћају са технички исправним и регистрованим возилима, а да не управљају возилима у алкохолисаном стању, и самим тим ће властиту безбједност а и безбједност других учесника подићи на што већи ниво.

         Овом приликом  захвалио бих се свим новинарима  на професионалној сарадњи, као  и објективном и благовременом  извјештавању о свим битним  информацијана у претходном периоду, а са жељом да се таква сарадња настави и убудуће.