Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

ПУ Добој проводи акцију „Појас и сигурносне сједалице за дјецу“

| Добој | Уторак, 28. јул 2020.

 

Полицијски службеници Полицијске управе  Добој данас и сутра на подручју наше Управе  проводе појачану контролу саобраћаја са акцентом на коришћење безбједносног појаса и сједалица за дјецу.

Безбједносни појас је један од битнијих елемената пасивне заштите у возилима и у значајнијој мјери утиче на смањење броја и тежину задобијених повреда возача и путника.

У складу са Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ  прописано је да у путничком аутомобилу на задњем сједишту возач смије превозити дијете млађе од 5 година искључиво у сигурносној сједалици која је за сједиште причвршћена помоћу сигурносног појаса у тру тачке везивања или посебним копчама у возилу.  Дјеца од 5 до 12 година превозе се на задњем сједишту на посебном подметачу прилагођеном њиховој висини који омогућава употребу сигурносног појаса.

Прописана казна за некоришћење безбједносног појаса за возаче, сувозаче и путнике у возилу износи 100,00 КМ док се возачу за превожење дјеце у возилима без сигурносних сједалица изриче новчана казна у износу од 40,00 КМ.

Овом приликом напомињемо да ће полицијски службеници Полицијске управе Добој, у оквиру кампање Министарства унутрашњих послова Републике Српске „Вози опрезно, путуј безбједно“, током мјесеца јула и августа проводити низ превентивних и репресивних активности, са циљем повећања безбједности свих учесника у саобраћају.

Апелујемо на возаче моторних возила да приликом учествовања у саобраћају поштују саобраћајна правила и прописе, прилагоде брзину условима на путу, не започињу вожњу и не управљају возилом под дејством алкохола, те да одговорним понашањем заштите себе и друге учеснике у сaобраћају.