Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Одржан први састанак регионалног мониторинг тима за борбу против трговине људима Бања Лука

| Бања Лука | Сриједа, 05. август 2020.

 

Министарствo унутрашњих послова Републике Српске било је домаћин уводног састанка регионалног мониторинг тима за борбу против трговине људима Бања Лука, који је одржан данас у Бањој Луци. Организовање тимова представља још један вид опредјељења Републике Српске, као и Министарства, за унапређење борбе против трговине људима и положаја жртава трговине људима. 

Чланови мониторинг тима су на састанку разматрали доношење упутстава и процедура за рaд тима, те информације у вези са стањем трговине људима у Републици Српској.

На састанку су усвојени сљедећи закључци: 

-     у потпуности ставити у функцију (опрационализовати) регионалне мониторинг тимове за борбу против трговине људима и мрежу тужилаца и полицијских службeника у Републици Српској,

-     унаприједити кривично гоњење починилаца кривичних дјела трговине људима, те

-     унаприједити заштиту жртава трговине људима.

 Регионални мониторинг тимови  су формирани у складу са Одлуком Владе објављеном у марту ове године како би се унаприједила борба против трговине људима. Они су организовани у складу са територијалном организацијом окружних јавних тужилаштава у Републици Српској, те су тако, поред бањалучког, формирани тимови у Приједору, Добоју, Бијељини, Источном Сарајеву и Требињу.

Стални чланови регионалних тимова су полицијски службеник надлежне полицијске управе, уједно и координатор регионалног мониторинг тима, окружни тужилац мјесно надлежног окружног јавног тужилаштва, инспектор рада надлежне организационе јединице Републичке управе за инспекцијске послове и представник центра за социјални рад, док у састав бањалучког тима улазе и представник Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а Републике Српске и тужилац Републичког јавног тужилаштва. У рад тима се по потреби укључују и представници других институција и невладиних организација.

Мониторинг тимови су формирани са задацима да прикупљају и анализирају информације о Трендовима трговине људима на својим подручјима, врше процјену и предлагање правног, институционалног и стратешког оквира, потребе за људским и другим капацитетима за адекватан одговор на трговину људима, те дјелују на обезбјеђењу одрживих програма и процедура за проактивну заштиту жртава и свједока и пружање помоћи жртвама свих облика трговине људима, а нарочито рањивих група. Такође, циљ њиховог формирања је да се унаприједи сарадња тужилаца и полицијских службеника у откривању кривичних дјела трговине људима и размјена информација са другим институцијама, превентивно дјеловање, те реализација других активности предвиђених стратешким документима у овој области у Републици Српској.

Планирано је да регионални тимови одржавају мјесечне састанке, а до сада су први састанци одржани у Источном Сарајеву и Требињу.

Подсјећамо да с циљем борбе против трговине људима, односно смањења броја кривичних дјела из ове области, дјелује и Координациoно тијела за праћење кретања илегалних миграната преко територије Републике Српске.