Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

На подручју ПУ Бањалука у појачаној контроли саобраћаја санкционисано 3373 возача

| Бања Лука | Понедељак, 07. септембар 2020.

Полицијски службеници Полицијске управе Бањалука су у периоду од 19. до 30. августа 2020. године реализовали републичку акцију из области безбједности саобраћаја „Појачана контрола учесника у саобраћају са акцентом на контролу брзине кретања возила, утврђивања алкохолисаности возача и присуства опојних дрога или психоактивних лијекова у организму“, у оквиру које су контролисали 6.870 возача моторних возила, од чега су санкционисана 3373 возача због почињених прекршаја.
Од укупног броја контролисаних возача 6.870, санкционисана су 1294 возача због почињених прекршаја који су били акцент републичке акције. Током провођења акције евидентирана су 803 прекршаја прекорачења прописане брзине кретања. Највећи број прекршаја прекорачења прописане брзине кретања моторних возила се односи на прекорачење од 10 до 20 км/х (591 прекршај), а затим слиједи прекорачење од 20 до 30 км/х (152 прекршаја), а 60 возача починило је најтежи прекршај, када је ријеч о поштовању прописане брзине, јер су управљали моторним возилом брзином која је већа од 30 км/х од прописане.
Такође, вршена је и  контрола учесника у саобраћају на присуство алкохола у организму, од стране полицијских службеника, којом приликом је извршено алкотестирање 3497 возача. Због утврђене недозвољене концентрације алкохола у организму санкционисана су 484 возача од чега 15 возача због утврђене концентрације алкохола у организму од 0,01 до 0,30 г/кг, 245 возача због утврђене концентрације алкохола у организму од 0,31 до 0,80 г/кг, 158 возача због концентрације алкохола од 0,81 до 1,50 г/кг, а 62 возача је задржано лишењем слободе у службеним просторијама до истрежњења због концентрације алкохола у организму преко 1,5 г/кг, као и 5 возача који су одбили да се подвргну испитивању на присуство алкохола у организму. Због утврђеног присуства алкохола у организму санкционисана су 32 „млада возача“, односно возачи млађи од 21 године старости или са мање од три године возачког искуства.
Полицијски службеници су тестирали 6 возача због сумње да управљају возилом под дејством опојних дрога или психоактивних лијекова и том приликом су 2 возача санкционисана.
Санкционисано је 2214 возача због почињених прекршја који нису акцент акције.
Напомињемо, да током реaлизације акције на подручју ПУ Бањалука, нису евидентиране саобраћјне незгоде са смртно страдалим лицима, док је број саобраћајних незгода са посљедицама по лица значајно смањен у односу на август 2019. године. Полицијска управа Бањалука ће и у наредном периоду реализовати и спроводити акције из области безбједности саобраћаја, а све у циљу побољшаања стања у овој области.
Такође, апелујемо на све учеснике у саобраћају да се придржавају саобраћајних правила и да поштују саобраћајне прописе, како би заштитили свој и живот људи у својој околини.