Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Одлуком Владе РС одређена Канцеларија за одузимање имовине у МУП-у РС

| Бања Лука | Уторак, 15. септембар 2020.

            Одлуком Владе Републике Српске као Канцеларија за одузимање имовине одређено је Одјељење за финансијске истраге и прање новца Управе криминалистичке полиције Министарства, чиме је испуњена једна од кључних препорука Европске комисије из Мишљења ЕК о чланству БиХ у ЕУ и пратећег аналитичког изјвештаја, као и обавеза усклађивања домаћег са законодавством ЕУ.

            Канцеларија је задужена да омогући праћење и идентификацију нелегално стечене имовине након почињеног кривичног дјела и остале имовине повезане са криминалом која може постати предмет одузимања по наредби надлежног судског органа у току кривичног поступка.

            Канцеларија је задужена за подношење захтјева и размјену података између надлежних домаћих и страних тијела у сврху спровођења трагања, истраживања и утврђивања имовинске користи стечене кривичним дјелом.

            Одлуком Владе Републике Српске не успоставља се ново тијело, већ се само врши формално именовање Канцеларије, а Одјељење за финансијске истраге и прање новца је и до сада вршило те задатке у складу са својим могућностима.

            Република Српска је прва у БиХ која је предузела овај корак и успоставила поменуту Канцеларију у оквиру процеса унапријеђења капацитета у борби са организованим криминалом.