Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

На подручју ПУ Добој стање безбједности задовољавајуће

| Добој | Сриједа, 16. септембар 2020.

На редовној конференцији за новинаре која је данас  одржана у Полицијској управи Добој, начелник Слободан Радинковић је оцијенио да је стање безбједности на подручју које оперативно покрива ПУ Добој задовољавајуће. Напоменуо је да је уобичајена појава да је у августу мјесeцу сваке године присутан мањи брок кривичних дјела у односу на остале мјесеце. Међутим, ове године, због пандемије већи број грађана одмор проводи у своме мјесту пребивалишта те је и логично повећање кривичних дјела. Такође је карактеристично за овај мјесец и повећање обима активности полиције на сузбијању вршења кривичних дјела.

            У мјесецу августу 2020. године евидентирано је укупно 113 кривичних дјела што је за 61,4 %  више у односу на исти мјесец претходне године (70). Разријешеност кривичних дјела општег криминалитета износи 85,0 %, док степен расвјетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи 60%.

            Током августа мјесеца евидентирана су 44 кривична дјела против имовине, односно 44,4 % у односу на укупан број учињених кривичних дјела општег криминалитета (99 КД), што предстваља повећање за 57,1% у односу на исти мјесец претходне године. Није евидентирано ни једно кривично дјело разбојништва и није отуђено ни једно моторно возило.

            Надлежном тужилаштву поднесено је 88  извјештаја о почињеним кривичним дјелима против 85 лица. Од тога, 26 лица су повратници у извршењу кривичних дјела, док је један малољетник евидентиран као извршилац кривичног дјела.

            Откривена су три кривична дјела из области привредног криминалитета.  Материјална штета причињена овим кривичним дјелима износи око 11.000 КМ.

            За овај мјесец карактеристичан је нешто већи број прекршаја, али је присутна и појачанa активност полицијских службеника.

У посматраном мјесецу евидентирано је 67 прекршаја из области Закона о јавном реду и миру, а највећи број прекршаја се односи на просјачење и то 17, односно 27,0%. Није забиљежен нити један случај нарушавања јавног реда и мира у коме је учествовало више од пет лица.

            У области безбједности саобраћаја евидентирано је 88 саобраћајних незгода а у истом мјесецу прошле године 104 (смањење за 15,4%).  Догодиле су се двије  саобраћајне незгоде у којима су смртно страдала четири лица, шест лица је задобило теже, а 39 лакше тјелесне повреде. Због управљања возилом под дејством алкохола из саобраћаја је искључено 289 возача док је 28 возача искључено збох одбијања да се подргну провјери на присуство опојних дрога у организму. Лишено је слободе задржавањем 48 лица која су у саобраћају затечена у вршењу прекршаја под дејством алкохола.

            У августу мјесецу евидентирано је седам случајева насиља у породици или породичној заједници . У шест случајева  жртве насиља су биле жене, а у једном случају малољетан мушкарац.

            У наведеном мјесецу није евидентирано ни једно самоубиство.