Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Ефикасним радом полиције за око три сата идентификовано лице које је лажно пријавило кривично дјело

| Добој | Петак, 25. септембар 2020.

Полицијски службеници Полицијске станице Добој 1 заједно са Сектором криминалистичке полиције Полицијске управе Добој, 24.09.2020. године, оперативним радом на терену су за око три сата идентификовали  лице иницијала М.Х. из Добоја, за које постоји основ сумње да је лажно пријавило кривично дјело.

            За наведено лице постоји основ сумње да је истог дана око 17, 20 часова, пријавило да је у згради Средњошколског центра у Добоју постављена експолозивна направа. Пронађен и одузет мобилни телефон за који постоји основ сумње да је са истим извршено наведено кривично дјело.

            Одмах по пријави су поступили полицијски службеници Полицијске станице Добој 1, Сектора криминалистичке полиције Полицијске управе Добој, Полицијске станице за безбједност саобраћаја Добој као и радници Службе хитне помоћи Дома здравља Добој  и Територијалне ватрогасне јединице Добој.

Брзом рекацијом полицијских службеника у року од пар минута  из наведеног објекта је евакуисано око 350 ученика и наставног особља.

            Извршеним противдиверзионим прегледом утврђено је да у објекту није постављена експолозивна направа те да се ради о лажном пријавиљивању кривичног дјела.

            Кривичним закоником Републике Српске предвиђено је да подношење лажне пријаве за извршење кривичног дјела и само представља кривично дјело „Лажно пријављивање кривичног дјела“, за које је предвиђена новчана санкција или казна затвора до шест мјесеци, односно двије године уколико неко пријави лице да је учинило кривично дјело а зна да то лице није учинилац.

            Овом приликом позивамо грађане  да не врше ове незаконите радње јер на овај начин троше полицијске и друге друштвене ресурсе беспотребним предузимањем мјера и радњи у циљу расвјетљавања пријављеног кривичног дјела, чиме се сами доводе у ситуацију да постану предмет кривичног санкционисања уколико се утврди да се ради о лажној пријави.