Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На приједлог МУП-а РС привремено блокирана имовина вриједна 1,942 милиона КМ

| Бања Лука | Сриједа, 30. септембар 2020.

Основни суд у Бањалуци је по захтјеву Окружног јавног тужилаштва Бањалука, а на основу Закона о одузимању имовине која је проистекла извршењем кривичног дјела Републике Српске донио 14.09.2020. године Рјешење на основу кога је одређена привремена мјера обезбјеђења забрана власнику или другом лицу на које је имовина пренесена да отуђи, сакрије, оптерети или располаже са покретном имовином у власништву И.А. укупне вриједности 1.942.300 КМ.

Судским рјешењем обухваћено је:

-           новац у „Интеса Сан Паоло“ банци у износу од 263.379,73 КМ и 1.643,27 €,  власништво осумњиченог И.А.,

-           406.668 обвезница Републике Српске за верификовану стару девизну штедњу емитента РС- Министарство финансија,

-           1.269.053,95 обвезница РС по материјалној и нематеријалној ратној штети емитента РС- Министарство финансија.

Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске је 14.05.2020. године поднијела Окружном јавном тужилаштву у Бања Луци извјештај против И.А. због постојања основа сумње да је починио кривична дјела „Превара“ и „Недозвољено трговање хартијама од вриједности“.

Лице се сумњичи да је у периоду од 2012. до 2019. године вршио неовлаштено посредовање при купопродаји хартија од вриједности, тако што је ступаo у контакт са лицима којa су посједовала обвезнице старе девизне штедње или стекли права по основу материјалне или нематеријалне ратне одштете, те у намјери прибављања противправне имовинске користи доводио их у заблуду прикривајући чињеницe о стварној вриједности хартије од вриједности коју посједују.

Од истих је такође захтјевао потписивање уговора о продаји ХОВ-и, те отварање трансакционог рачуна у банци и пуномоћи којом лично може располагати средствима њихових рачуна, а затим, након продаје хартије од вриједности по тржишној цијени, давао им износе новце углавном „на руке“ умањен за дио који је за себе присвајао у различитим износима, а да за такво посредовање није имао овлаштење Комисије за хартије од вриједности  Републике Српске која је надлежна институција да издаје дозволу овлаштеним посредницима.

На овај начин за себе је остварио противправну имовинску корист у најмањем износу од 400.000,00 КМ

Паралено са кривичном истрагом, а на основу наредбе ОЈТ Бања Лука вођена је и финансијска истрага, гдје је након спроведене финансијске истраге, утврђено да И.А. и трећа са њим повезана лица посједују имовину која je проистекла извршењем кривичног дјела с обзиром да несразмјера између законитих прихода и трошкова и имовине коју посједују  износи -3,533,442,34  КМ.

У Извјештају о финансијској истрази Управе криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске који је поднесен ОЈТ Бања Лука, предложено је да се у складу са Законом о одузимању имовине која је проистекла извршењем кривичног дјела Републике Српске,изрекну привремене мјере обезбјеђења имовине у власништву И.А.