Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Пет лица лишено слободе због злоупотребе личних података

| Бања Лука | Четвртак, 01. октобар 2020.

Полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет Управе криманалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске у сарадњи са полицијским управама Приједор, Добој, Источно Сарајево, Фоча и Бијељина реализовали су оперативну акцију кодног назива Идентитет у оквиру које је слободе лишено пет лица због неовлаштеног кориштења личних података других лица.

Слободе су лишени: Н.М. и С.Т. из Приједора, Н.Л. из Добоја. Д.П. из Бијељине и А.Р. из Хан Пијеска због постојања основа сумње са су починили кривично дјело Неовлаштено кориштење личних података и против њих ће бити поднесен Извјештај о почињеном кривичном дјелу. У оквиру акције извршени су претреси локација које користе ова лица и том приликом је пронађено и одузето више предмета који ће бити предмет даљег кривичног поступка.

Лица се сумњиче да су супротно условима одређеним законом, без сагласности грађана прибављали, обрађивали, саопштавали, дијелили и користили личне податке грађана, након чега су ти подаци злоупотребљавани на разним платформама за клађење, а након тога фотографије личних података (личних карата, путних исправа, привремених личних карата итд.) су продаване трећим лицима, гдје је на тај начин оштећено више стотина лица из Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко Дистрикта.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на грађане да буду опрезни приликом давања својих личних података и да исте не дјеле, односно не шаљу фотографије својих личних података (фотографије личних карата, путних исправа, возачких дозвола), како не би дошло до злоупотребе истих.