Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Оштетио буџет и ванбуџетске фондове Републике Српске за 6.065.872,76 КМ

| Дервента | Уторак, 06. октобар 2020.

Полицијска управа Добој, 29.09.2020. године, Окружном јавном тужилаштву Добој поднијела је Извјештај о извршеном кривичном дјелу против правног лица из Дервенте, због основа сумње да је извршило два кривична дјела  „Неправилно издвајање средстава правних лица“ и три кривична дјела „Злоупотреба овлашћења у привреди“.    

За наведено правно лице постоји основ сумње да је у намјери да истом прибави противправну имовинску корист, у периоду од почетка 2014. године до краја мјесеца септембра 2016. године избјегло пословање преко блокираних жиро-рачуна по рјешењима пореске управе о принудној наплати извршењем на новчана средства за пореске обавезе, а потом усмјеравало уплате готовог новца на благајну, те од тих средстава одобрило коришћење истих у друге сврхе а не за плаћање пореских обавеза. Наведено правно лице је одређена плаћања вршило путем уговора о асигнацији, уговора о цесији и компеназацијама са другим привредним друштвима, чиме је проузроковало неспособност истог да плаћа пореске обавезе и на тај начин je ускратило средства која представљају јавни приход.

На наведени начин је за буџет Републике Српске и ванбуџетске фондове Републике Српске наступила материјална штета у укупном износу од 6.065.872, 76 КМ, а за исти износ је наведено привредно друштво из Дервенте остварило притивправну имовинску корист.