Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Промовисана XXI класа Полицијске академије и VII класа за САЈ

| Бања Лука | Уторак, 06. октобар 2020.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске промовисало је данас у Бањалуци 325 кадета 21. класе Јединице за полицијску обуку - Полицијске академије и седме класе Специјалне антитерористичке јединице.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да му је част да се обрати кадетима који ће од сутра штитити грађане Српске и њихову имовину.

Он је нагласио да грађани Републике Српске могу да буду поносни на нове снаге МУП-а, да су ови кадети огледало МУП-а и Републике Српске.

„Они су у овој години, која је била доста тешка за грађане и за полицију, због изазова које је донијела пандемија вируса корона, раније изашли на улице и почели да раде као полицијски службеници да би помогли полицајцима у раду и успјешно су одрадили те послове", рекао је министар Лукач.

Он је честитао кадетима на успјешном школовању и упорности да носе униформу полиције Српске, за коју вјерује да ће је носити с поносом.

Начелник Управе за полицијску обуку Миле Шикман рекао је да је пред промовисаним кадетима обавеза да посао обављају часно и поштено, свјесни да друштво и грађани од њих очекују много.

Актуелни безбједносни ризици и пријетње, прије свега мирантска криза и тероризам, захтијевају спремност да се реагује у сваком тренутку у било ком дијелу Републике Српске, рекао је начелник Шикман.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је нова генерација полицајаца доказ Републике Српске да може, поред свих изазова, да се посвети школовању полиције којој, народ у Српској највише вјерује.

Зато је ваша улога веома важна, да обезбиједите да овај народ има повјерења у вас. Ви сте најбољи међу нама, који успијевају да наше снове претворе у стварност, да Република Српска буде земља стабилности, да никоме не дозволите кршење закона, без обзира колико био високо позициониран, поручио је српски члан Предсједништва Додик.

Он је рекао да је много изазова са којима полиција треба да се бори, те поручио да ће се власти Српске потрудити да полиција има најбоље услове за рад.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да су институције Српске опредијељене да јачају безбједносне капацитете Републике, на коју сви треба да буду поносни.
Циљ мора бити очување Републике, да буде јака, стабилна, неупитна и једино мјесто за живот свих нас, поручила је предсједница Цвијановић.

Она је честитала и родитељима кадета, јер требају да буду поносни на њих.
Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да је посао полицајца огледало сваке земље, те да је Република Српска поносна на своју полицију и Министарство унутрашњих послова.

Како ви будете радили таква ће нам бити и будућност. Наша полиција је свој однос према овој веома захтјевној и тешкој професији показала и у вријеме пандемије када су исказали храброст, пожртвованост и приврженост Републици Српској", рекао је премијер Вишковић у обраћању.

Најуспјешнији Кадет Алекса Ђурић рекао је да носи лијепа сјећања из школовања и обуке, која није била лака и гдје је било много одрицања.

На основу једног споразума МУП-а Срспке са Министарством одбране Србије понуђена је могућност припадницима МУП-а да наставе школовање на Војној академији. Тренутно су тамо наша три припадника, а ове године смо отишли колега и ја, рекао је Ђурић.
Уз Ђурића, за најбоље кадете су проглашени и Јовица Остојић и Слободан Ђукановић.

Министар Лукач је најбољим кадетима уручио похвале и награде, док им је директор полиције Синиша Кострешевић уручио Рјешење о распореду.