Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Осумњичени за кривична дјела „Оштећење повјерилаца“ и „Обмана при добијању кредита или других погодности“

| Зворник | Сриједа, 07. октобар 2020.

Полицијски службеници Полицијске управе Зворник, поднијели су Окружном јавном тужилаштву у Бијељини, Извјештај о почињеном кривичном дјелу против лица иницијала П.С. и Д.М. оба из Зворника, због постојања основа сумње да је П.С. починио кривично дјело „Оштећење повјерилаца“, док се Д.М. сумњичи да је починио кривично дјело „Обмана при добијању кредита или других погодности“.

Наиме, лице П.С. се сумњичи да је у својству одговорног лица једног предузећа из Зворника, у марту 2018. године, знајући да је то предузеће постало неспособно за плаћање, у намјери да изигра и оштети повјериоца-банку, закључило уговор о поклону са другим лицем, којим је сву своју непокретну имовину пренио у власништво тог лица, иако је претходно као одговорно лице предузећа, потписао уговор о кредитирању и пословној сарадњи са банком, којом приликом је као инструменте обезбјеђења приложио више бјанко потписаних и овјерених мјеница предузећа, те потписао уговор о јемству као физичко лице, по коме се он као јемац обавезао да ће у случају да главни дужник-предузеће, престане враћати кредит, преузети обавезу да повјериоцу измири новчано потраживање по кредиту.

Лице Д.М. се сумњичи да се уговором о јемству обавезао да ће у случају да главни дужник не буде плаћао обавезе по уговору о кредиту, преузети обавезе да измири новчана потраживања повјериоцу, те да цјелокупном својом имовином јамчи за обавезе главног дужника, приликом чега је у мају 2017. године потписао и приложио банци изјаву о имовини у којој је навео лажне податке, за коју је банка, у поступку наплате потраживања утврдила да лице не посједује.

Дакле, наведена лица се сумњиче да су на овај начин оштетила банку за укупан износ од око 503.800 КМ, колико је остало невраћено кредита.