Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Поднешен извјештај за кривична дјела привредног криминалитета

| Бања Лука | Петак, 16. октобар 2020.

Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске поднијела је Окружном јавном тужилаштву Бања Лука Извјештај о почињеним кривичним дјелима против С.Ђ., С.Ш. и привредног друштва из Бања Луке због постојања основа сумње да су починили кривична дјела продужено кривично дјело „Превара“ – у саизвршилаштву, „Превара“ – у саизвршилаштву, „Фалсификовање исправе“ – у саизвршилаштву и „Прање новца“ – у саизвршилаштву.

Лица се сумњиче да су кривична дјела извршили тако што су првопријављени и другопријављени, као саизвршиоци у периоду од 2015. до 2019. године, лажним приказивањем чињеница довели у заблуду директора привредног друштва из Зворника да им прода пословни простор у власништву тог друштва у Требињу, а затим и да омогући упис власништва на том простору на име другопријављеног С.Ш., иако наведени пословни простор нису платили. Након тога су тај исти простор продали Фонду здравственог осигурања РС, а нотару који је овјерио Уговор о наведеној купопродаји су накнадно приложили фалсификовану потврду да су извршили плаћање ранијем власнику, привредном друштву из Зворника.

Ова потврда је била услов пуноважности уговора закљученог са Фондом задравственог осигурања РС, да би употребом наведеног уговора покренули судске поступке по основу којих су са рачуна Фонда здравственог осигурања РС на рачун другопријављеног М.Ш. наплатили износ од 1.755.238,63 КМ и истим даље располагали.

Осумњичени су на овај начин оштетили привредно друштво из Зворника за износ од 865.252 КМ и Фонд здравственог осигурања РС за износ од 1.755.238,63 КМ, а прибавили противправну имовинску корист трећепријављеном правном лицу и другопријављеном.