Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Број малољетних починилаца кривичних дјела у протеклих девет мјесеци мањи за око 47%

| Зворник | Петак, 16. октобар 2020.

У Полицијској управи Зворник, 16.10.2020. године, одржана је редовна конференција за новинаре на којој су презентовани резултати рада за за протеклих девет мјесеци текуће године.

Начелник Управе Александар Васиљевић, истакао је да је стање безбједности на подручју Полицијске управе Зворник стабилно и задовољавајуће, те да у извјештајном периоду није било евидентираних кривичних дјела нити догађаја који би изазвали већу узнемиреност грађана на подручју ПУ Зворник. У протеклих девет мјесеци је смањен број кривичних дјела у односу на упоредни период, док је повећана њихова расвијетљеност, како по познатом тако и по непознатом извршиоцу. Број нарушавања јавног реда и мира је већи у односу на упоредни период, али је главни разлог тога везан за спровођење мјера и радњи из наше надлежности у циљу санкционисања лица која нису поштовала мјере и закључке који су се односили на контролу и сузбијање ширења вируса „COVID-19”. Такође, број саобраћајних незгода је мањи у односу на упоредни период, а посебно је потребно нагласити смањен број настрадалих лица у тим незгодама за 12,5%.

У области криминалитета, начелник Сектора криминалистичке полиције Младен Савић je истакао да je у протеклих девет мјесеци текуће године, на подручју ПУ Зворник, евидентиранo 460 кривичних дјела, што је за 5% мање у односу на упоредни период када су евидентирана 484 кривична дјела. Од овог броја, 394 кривична дјела су из области општег криминалитета, а коефицијент расвијетљености износи 84,09%, док је од 185 кривичних дјела по непознатом извршиоцу, расвијетљено 140 дјела, или 67,96%.  Укупан број пријављених лица је 429, од чега је 131 повратник и осам малољетника. У извјештајном периоду евидентирано је 212 кривичних дјела против имовине, што је за 4,5% мање у односу на упоредни период.

У области привредног криминалитета откривено је 29 кривичних дјела за која је тужилаштву поднијето 27 извјештаја против 30 лица.

У области злоупотребе опојних дрога, у протеклих девет мјесеци откривена су 142 случаја злоупотребе опојних дрога, од чега је 29 кривичних дјела и 113 прекршаја из ове области.

У области малољетничке делинквенције, у протеклих девет мјесеци евидентирано је осам малољетних починилаца, док је у истом периоду прошле године евидентирано 15 малољетних починилаца кривичних дјела. 

 

Инспектор Сектора полиције Бојан Мирковић, истакао је да је у току протеклих девет мјесеци 2020. године евидентирано 577 нарушавања јавног реда и мира у којима су учествовала 723 лица, од којих је 128 повратника и 12 малољетника.  Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму у којима је учествовало пет и више лица, није било.

Инспектор Мирковић је додао да је у претходних девет мјесеци ове године евидентирано 385 саобраћајних незгода, што је за 3% мање у односу на упоредни период када је евидентирано 397 незгода. Број настрадалих лица у тим незгодама је 147 и он је за 12,5% мањи у односу на упоредни период. У тим незгодама, четири лица су смртно страдала, 19 лица је тешко повријеђено, дој је број лакше повријеђених лица 124. Из саобраћаја су искључена 223 возила, док је број искључених возача из саобраћаја 826, од чега је због вожње под дејством алкохола искључено 587 возача а 90 их је искључено због вожње под дејством опојних дрога.

На крају, инспектор Мирковић је апеловао на све грађане да поштују саобраћајне прописе, како би своју безбједност и безбједност других грађана подигли на што већи ниво.

Начелник Васиљевић је још додао да је поводом одржавања предстојећих избора, Полицијска управа Зворник формирала Штаб акције „Избори 2020“, са циљем да предизборне активности и сами избори протекну без инцидената. Овом приликом је апеловао на све грађане да пруже максималну сарадњу и искажу толеранцију у наредном периоду, током предизборних активности, како бисмо сви заједно допринијели очувању постојећег стања безбједности.