Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју Полицијске управе Мркоњић Град стање безбједности задовољавајуће

| Мркоњић Град | Четвртак, 22. октобар 2020.

У Полицијској управи Мркоњић Град, данас 22.10.2020. године, одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за период јануар-септембар 2020. године. Конференцији су присуствовали начелник Полицијске управе Милан Милекић, замјеник начелника Полицијске управе Бранислав Караулац, начелник Oдјељења полиције Горан Рољић и начелник Одјељења криминалистичке полиције Војислав Томић.

Начелник Управе је истакао да је у период јануар-септембар 2020. године стање безбједности на подручју Полицијске управе Мркоњић Град било задовољавајуће, те да у извјештајном периоду није било евидентираних кривичних дјела нити догађаја који би изазвали већу узнемиреност грађана.

У периоду јануар-септембар 2020. године на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Мркоњић Град евидентирано је 230(86) миграната. Такође, видентирана су 2 кривична дјела Кријумчарење лица гдје су против два лица надлежном тужилаштву поднесени Извјештаји о почињеним кривичним дјелима.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Војислав Томић је констатовао да је у посматраном периоду евидентирано 130 кривичних дјела, 108 кривичних дјела општег криминалитета, 3 кривична дјела привредног криминалитета, 8 кривичних дјела из области злоупотреба опојних дрога, 3 кривична дјела против безбједности јавног саобраћаја и 8 кривичних дјела по Кривичном закону БиХ. Коефицијент укупне расвијетљености свих кривичних дјела је 85,38%, а коефицијент расвијетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи 75,32%.

Начелник Одјељења полиције Горан Рољић је навео да је у период јануар-септембар 2020. године евидентирано 216(119) случајева нарушавања јавног реда и мира, више за 97 или 81,5% у односу на упоредни период. Приликом нарушавања јавног реда и мира евидентирано је 246(162) прекршаја, више за 84 прекршаја или 51,9%. До повећања броја нарушавања јавног реда и мира, као и броја прекршаја дошло је усљед спровођења мјера и радњи из наше надлежности у циљу санкционисања лица која крше Уредбу Републичког штаба за ванредне ситуације о ограничењу и забрани кретања лица. Евидентирано је 126 прекршајa по члану 22. Закона о јавном реду и миру (ограничење кретања на одређеном простору).

Што се тиче безбједности саобраћаја, Рољић је истакао да je евидентиранo 150(203) саобраћајних незгодa, мање за 53 незгоде или 26,1%. У саобраћајним незгодама евидентирана су 53(85) настрадала лица, од чега је 5(5) лица погинуло, 5(14) лица је теже повријеђено и 43(66) лица су задобила лакше тјелесне повреде.

Захваљујући константним активностима полицијских службеника, из саобраћаја су искључена 594 возача, од чега највише због вожње под утицајем алкохола 529 возача. Такође, из саобраћаја је искључено 296  возила.