Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Одржана конференција о резултатима рада Полицијске управе Бијељина

| Бијељина | Петак, 23. октобар 2020.

У просторијама Полицијске управе Бијељина одржана је данас редовна конференција о резултатима рада за протеклих девет мјесеци. На конференцији је речено, да су Министарство унутрашњих послова Републике Српске и Полицијска управа Бијељина током протеклих девет мјесеци 2020. године, предузели значајне активности у циљу успостављања ефикасног сиситема у борби против свих видова криминала, а као резултат је евидентирано смањење укупног броја кривичних дјела за око 13%, те смањење броја кривичних дјела општег криминалитета за око 16%.

На подручју које оперативно покрива Полицијска управа Бијељина у периоду иза нас евидентирана су укупно 652 кривична дјела, што је за око 13% мање у односу на исти период 2019. године. Надлежним тужилаштвима пријављена су 564 лица, кроз 524 извјештаја о почињеним кривичним дјелима.

Статистички посматрано, највише кривичних дјела је општег криминалитета њих 533,затим 37 дјела из области злоупотребе опојних дрога, 51 дјело привредног криминалитета и 31 дјело из области безбједности саобраћаја.

Коефицијент укупне расвјетљености кривичних дјела општег криминалитета износи око 79%.

У области привредног криминалитета откривено је 51 кривично дјело, радом на сузбијању привредног криминалитета извјештаји о почињеним кривичним дјелима поднесени су против руководилаца и радника привредних друшатава у приватном и државном власништву, као и других физичких лица.

За девет мјесеци текуће године евидентирано је 870 случајева нарушавања јавног реда и мира у којима је 995 лица починило 1016 прекрашаја против јавног реда и мира.

У протеклих девет мјесеци пријављено је 159 случајева насиља у породици што је за око 5% више у односу на упоредни период. Пријављена су 162 лица као починиоци насиља у породици од чега су 142 мушког пола, а 20 женског пола. Евидентиране су 172 жртве насиља у породици, од чега је 130 женског пола, а 8 је малољетница.

Анализом статистичких показатеља из области безбједности саобраћаја за првих девет мјесеци 2020. године у поређењу са истим периодом 2019.године, можемо констатовати да је стање безбједности саобраћаја на нивоу ПУ Бијељина задовољавајуће.

У првих девет мјесеци 2020. године евидентирано је 11 саобраћајних незгода са погинулим лицима у којима је 13 лица задобило смртне повреде, са тежим тјелесним повредама евидентирано је 57 саобраћајних незгода у којима је 68 лица теже тјелесно повређено док је са лакшим тјелесним повредама евидентирано 146 саобраћајних незгода у којима је 216 лица задобило лакше тјелесне повреде. Затим, 7 саобраћајних незгода са погинулим лицима регистровано је на подручју ПС за БС Бијељина, 2 на подручју ПС Шамац и 2 на подручју ПС Пелагићево.У саобраћајној незгоди која се догодила на подручју ПС Пелагићево у мјесту Лончари, три лица су смртно страдала.У структури погинулих лица највећи број чине возачи двоточкаша 6 или 46%, затим возачи пмв 30% и сувозачи и путници у возилу 24%.

У периоду иза нас евидентирана су 103  миграната који су илегално прешли границу, што је значајно мање ако се пореди са истим периодом 2019. године када је евидентиран 851 мигрант. Од укупног броја пронађених и контролисаних миграната највише их је пореклом из Марока.

Неопходно је истаћи да нема евидентираних кривичних дјела ни прекршаја који су почињени од стране миграната на подручју наше Управе.