Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Чинећи кривична дјела омогућили бесправну сјечу дрвних сортимената

| Приједор | Четвртак, 29. октобар 2020.

Полицијски службеници Полицијске управе Приједор, Окружном јавном тужилаштву Приједор, 29.10.2020. године, поднијели су извјештај против лица Г.Т. и Д.Д. из Новог Града, због постојања основа сумње да су починили кривична дјела „Злоупотреба положаја одговорног лица“ и „Несавјестан рад у служби“.

Осумњичени Г.Т. се терети да је као одговорно лице Шумске управе у Новом Граду, у периоду од 2019. до марта 2020. године, прекорачивши границе свог овлаштења, вршио дознаку стабала за сјечу која нису припадала категорији за дознаку и сјечу, те вршио нетачан и незаконит премјер дозначених стабала, тако да се количина дозначеног дрвета разликовала од стварне количине евидентиране у књизи дознаке, чиме је починио кривично дјело „Злоупотреба положаја одговорног лица“.

Осумњичени Д.Д. се терети да је починио кривично дјело „Несавјестан рад у служби“ на начин да је као радник Шумске управе у Новом Граду, у периоду од априла до новембра 2019. године, свјесним кршењем закона и других прописа и очигледним несавјесним поступањем, вршио примање стабала без дознаке која је потом незаконитo дозначио жигом, није уредно означио пањеве дозначених стабала, те вршио пријем дрвних сортимената бесправно појсечених стабала која нису имала жиг дознаке, а за које је законски био обавезан поднијети пријаву за шумску штету, те новлаштено дозволио промет дрвних непрописно означених сортимената.

Извршењем кривичних дјела од стране осумњичених лица, наступила је бесправна сјеча дрвне масе у количини од 436,19м³ и проузрокована материјална штета Шумском газдинству Приједор у износу од oko 53.230 КМ.