Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Служен парастос и положени вијенци поводом 28 година од оснивања Шестог одреда Специјалне бригаде полиције

| Бања Лука | Недеља, 01. новембар 2020.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и директор полиције Републике Српске Синиша Кострешевић присуствовали су данас у Центру за обуку МУП-а Српске у Залужанима служењу парастоса поводом 28 година од оснивања Шестог одреда Специјалне бригаде полиције.

Министар Лукач је рекао да је у вријеме формирања овог ореда 1992. године био међу првима који је дошао у јединицу управо на данашњи дан.

 „Данас обиљежавамо и сјећамо се наших хероја, наших јунака који су дали животе у овој јединици за стварање Републике Српске. То је наша обавеза и наш завјет према њима, да их никада нећемо заборавити и све оно што су радили, а били су истински јунаци и хероји“, рекао је министар Лукач.

Предсједник Удружења ветерана Шестог одреда Специјалне бригаде полиције Зоран Крајновић подсјетио је да је одред формиран 1. новембра 1992. године у Бањалуци, са основним циљем и задатком да чува и сачува Републику Српску.

Крајновић је рекао да је Република Српска настала као и сам одред, у тешким ратним временима.

„Одред је прошао кроз сва ратишта у свим зонама одговорности гдје је и Војска Републике Српске тада држала територију“, подсјетио је Крајновић.

Он је додао да је одред активно учествовао самостално у диверзантско-извиђачким акцијама и са другим одредима у садејству активно чувао и бранио Републику Српску.

Крајновић је рекао да је овај одред имао 511 припадника, од којих је око 200 теже или лакше рањено, док је 13 припадника Шестог одреда Специјалне бригаде полиције изгубило животе у одбрани Републике Српске.

Вијенце код спомен-плоче поред министра Лукача и директора Кострешевића, положили су и командант Специјалне антитерористичке јединице Горан Балабан са помоћником и замјеником командата, те предсједник Удружења ветерана Шестог одреда Специјалне бригаде полиције Зоран Крајновић заједно са ветеранима овог одреда.

Припадници Шестог одреда борили су се на ратиштима широм Републике Српске, а неке од најважнијих акција су учешће у проширењу Коридора, заустављање продора непријатеља на Алибеговића коси на бихаћком ратишту, заузимање коте 850 на Жучи на сарајевском ратишту, те учешће у акцији извлачења цивила из Двора на Уни.

Од 144 припадника Специјалне бригаде полиције који су живот дали за Републику Српску, њих 13 били су припадници Шестог одреда.

О храбрости припадника Шестог одреда, ратном путу и борбама које су њени припадници водили на најтежим ратиштима свједочи и филм „Напријед до побједе“.

Традицију Шестог одреда Специјалне бригаде полиције баштини Специјална антитерористичка јединица полиције МУП-а Републике Српске.