Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Расвијетљено 100% кривичних дјела по непознатом извршиоцу

| Градишка | Петак, 27. новембар 2020.

У Полицијској управи Градишка, данас је одржана прес конференција за новинаре на којој су презентовани резултати рада за мјесец октобар 2020. године. Конференцији су присуствовали начелника Полицијске управе Градишка Бојан Шкорић, начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић и начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић.

Начелник Бојан Шкорић је истакао да је на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка у мјесецу октобру текуће године евидентирано 29 кривичних дјела, што је за 19,4% мање у односу на исти период претходне године када је евидентирано 36 кривичних дјела. Сва кривична дјела евидентирана у мјесецу октобру текуће године су расвјетљена, те је укупна расвјетљеност 100%.

По непознатом извршиоцу евидентирано је 11 кривичних дјела, од којих је расвијетљено свих 11 кривичних дјела или 100%.

Анализирајући стање из области јавног реда и мира, евидентирано је 20 нарушавања јавног реда и мира што је за 5 нарушавања мање у односу на исти период претходне године када је евидентирано 25 нарушавања. Није евидентиранo ниједно нарушавање ЈРМ у већем обиму односно са 5 или више лица.

Сагледавајући статистичке показатеље из области безбједности саобраћаја, смањен је број евидентираних саобраћајних незгода за 6,3 % или у односу 45:48, број саобраћајних незгода са смртно страдалим лицима је остао исти у односу на упоредни период, или у односу 2:2, 2 лица смртно страдала.

Обзиром да у посматраном периоду нису евидентирана кривична дјела која би изазвала узнемиреност јавности, а нису евидентирана ни нарушавања јавног реда и мира у већем обиму, те је и број саобраћајних незгода у паду, стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка се може оцијенити као задовољавајуће.

У мјесецу октобру текуће године на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка евидентирано је 226 мигранта (133 мигранта на подручју ПС Градишка, 73 миграната на подручју ПС Србац и 20 миграната на подручју ПС Нова Топола).

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић истакао је да у мјесецу октобру 2020. године на подручју Полицијске управе Градишка дошло до смањења укупног броја извршених кривичних дјела за 19,4%, посматрано на упоредни период, у односу 29:36.

У наредном периоду полицијски службеници Полицијске управе Градишка вршиће појачану контролу учесника у саобраћају, са акцентом на контролу посједовања зимске опреме. За непосједовање зимске опреме, према Закону о основама безбједности саобраћаја на путевима БиХ, возачу возила изриче се новчана казна од 40 КМ и по потреби такво возило се искључује из саобраћаја. У колико је возило власништво правног лица новчана казна је од 500 до 5000 КМ, а за одговорно лице у предузећу или другом правном лицу од 100 до 300 КМ. За физичко лице које самостално обавља дјелатност за овај прекршај предвиђена је новчана казна у износу од 500 до 1000 КМ.