Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Реализована републичка и регионална акција из области безбједности саобраћаја

| Бања Лука | Сриједа, 02. децембар 2020.

Полицијска управa Бања Лука, у циљу одржавања повољног стања из области безбједности саобраћаја реализовала је републичку акцију појачане контроле учесника у саобраћају, под називом „Однос возач – пјешак и контролу возача под дејством алкохола или психоактивних лијекова“.

Укупно је контролисано 455 пјешака, од којих је за 454 пјешака утврђено да су починили прекршаје за које су им издати прекршајни налози.

Полицијски службеници су у оквиру акције контролисали и 4712 возача, којом приликом је извршено алкотестирање 3227 возача. Због утврђене недозвољене концентрације алкохола у организму санкционисано је 240 возача од чега 1 возач због утврђене концентрације алкохола у организму од 0,01 до 0,30 г/кг, 124 возача због утврђене концентрације алкохола у организму од 0,31 до 0,80 г/кг, 77 возача због концентрације алкохола од 0,81 до 1,50 г/кг, а 27 возача је задржано лишењем слободе у службеним просторијама до истрежњења због концентрације алкохола у организму преко 1,5 г/кг. Због утврђеног присуства алкохола у организму санкционисано је 11 „младих возача“, односно возачи млађи од 21 године старости или са мање од три године возачког искуства.

Полицијски службеници су тестирали 3 возача због сумње да управљају возилом под дејством опојних дрога или психоактивних лијекова и том приликом је 1 возач санкционисан.

По акценту акције издато је 1440 прекршајних налога, и по другим основама 373 прекршајна налога.

Такође, реализована је и регионална акција појачане контроле учесника у саобраћају са акцентом на контролу посједовања зимске опреме, којом приликом је због непосједовања зимске опреме санкционисано 628 возача.

Полицијска управа Бањалука ће и у наредном периоду реализовати и спроводити акције из области безбједности саобраћаја, а све у циљу побољшаања стања у овој области.

Такође, апелујемо на све учеснике у саобраћају да се придржавају саобраћајних правила и да поштују саобраћајне прописе, како би заштитили свој живот и живот људи у својој околини.