Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Неупитна сарадња МУП-ова Српске и Србије

| Бања Лука | Четвртак, 03. децембар 2020.

Свако угрожавање безбедности и мира у Републици Српској је угрожавање безбедности и мира Републике Србије. Свака несрећа која се деси у Србији подједнако је несрећа и за грађане Републике Српске. Зато ми имамо обавезу да сарађујемо, да унапређујемо своју сарадњу, зато имамо обавезу да свакодневни живот и грађана Србије и Српске учинимо безбеднијим и сигурнијим“, поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин након састанка у Бањалуци са министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем.

Министар Лукач је истакао да је важна сарадња у области организованог криминала јер је неопходно спријечити криминалце у скривању од потјерница и заобилажењу закона, те да сматра да је борба против тероризма веома битна и да ће бити настављена размјена података.

"Сарадња измећу специјалних антитерористичких јединица и жандармерије биће настављена путем заједничких вјежби и размјене опреме. Можемо да рачунамо на помоћ Министарства унутрашњих послова Републике Србије и када је ријеч о обуци кадрова из Републике Српске, попут полиграфисте који се обучава уз помоћ стручњака Министарства унутрашњих послова Србије. Такође, постоји и сарадња када је ријеч о коњичким јединицама, један број наших људи је прошао обуку заједно са коњичком јединицом Министарства унутрашњих послова Србије", рекао је министар Лукач. Он је подсјетио да је формирана Хеликоптерска јединица МУП-а Српске и да убрзо стиже први хеликоптер марке "Амсад" из Русије.

Министар Лукач је најавио и потписивање уговора Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Министарства унутрашњих послова Републике Србије о заједничкој сарадњи и обуци пилота и техничара Републике Српске и Републике Србије, који ће добити лиценце да могу у потпуности и квалитетно да раде свој посао.

Министар Вулин је поручио да су „сви капацитети Републике Србије на располагању Републици Српској“.

„Договорили смо се данас да већ идуће године организујемо заједничку вежбу наших специјалних јединица, било на територији Српске или Србије, да наставимо са школовањем и обучавањем, да наставимо са интензивном разменом свих обавештајних података о организованим криминалним групама и појединцима који угрожавају безбедности грађана и Србије и Српске“, изјавио је министар Вулин.

Министар Вулин је навео да илегалне миграције, које са собом носе бројне ризике подједнако погађају грађане Републике Србије и Републике Српске, те да ово питање треба ријешавати заједно, као и питање тероризма.