Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Оштетили једну здравствену установу из Теслића за 147.426, 71 КМ

| Добој | Уторак, 05. јануар 2021.

Полицијска управа Добој 31.12.2020. године, Окружном јавном тужилаштву Добој је поднијела Извјештај о извршеном кривичном дјелу против лица иницијала М.К. из Теслића због основа сумње да је извршило кривично дјело „Злоупотреба положаја одговорног лица“ и против лица иницијала И.О., С.Ј. и В.В., сви из Теслића, због основа сумње да су извршила кривичнo дјелo „Злоупотреба у поступку јавне набавке“.

За лице иницијала М.К. постоји основ сумње да је као одговорно лице једне здравствене установе из Теслића супротно Закону о јавним набавкама  доносило одлуке о покретању поступка јавних набавки и потписало уговоре о извођењу радова иако исти нису били предвиђени планом јавних набавки, вршило дијељење предметних набавки иако представљају једну цјелину те  приликом набавке санитетског возила у тендерској документацији  није била предвиђена авансна уплата од 30% а што је дефинисано уговором о набавци.

За лице иницијала  И.О. као предсједника комсије за јавне набаке и лица иницијала С.Ј. и В.В. у својству чланова комсије за јавне набавке  постоји основ сумње да су  у намјери да утичу на доношење одлука ове здравствене установе,  одговорном лицу давали препоруке са којим ће привредним друштвом бити закључен уговор о извођењу радова и набавци робе.

Наведеним радњама наведена лица су причинила материјалну штету овој здравственој установи из Теслића у износу од 147.426,71 КМ, а за исти износ су прибавили корист за више привредних друштава са којима су закључени уговори о набавци.