Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Смањен број кривичних дјела крађе и тешке крађе за 36%

| Приједор | Уторак, 12. јануар 2021.

Руководство Полицијске управе Приједор, 12.01.2021. године, одржало је редовну конференцију за новинаре, на којој су начелник Полицијске управе Сретоја Вујановић и начелник Сектора полиције Марио Милашин презентовали резултате рада Управе за протеклу 2020. годину.

У уводном излагању начелник ПУ Приједор Сретоја Вујановић истакао је да је у протеклој 2020. години, одржано задовољавајуће стање безбједности, и поред чињенице да је рад полицијских службеника био усмјерен и на активности контроле поштовања мјера донесених у циљу спречавања ширења вируса и спровођења задатака Републичког штаба Владе Републике Српске и препорука Института за јавно здравство Републике Српске.

У прошлој години евидентирано је 970 кривичних дјела, што је за 7,8% мање у односу на број кривичних дјела евидентиран годину раније. По непознатом извршиоцу извршена су 343 кривична дјела или 35% од укупног броја евидентираних. Расвјетљеност кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи 68%, док је проценат укупне расвјетљености 88%.

По структури најбројнија су имовинска кривична дјела. Из ове области евидентирано је укупно 429 кривичних дјела, од чега 222 кривична дјела тешке крађе и крађе, што је за 36,2% мање у односу на извјештајни период.

Начелник Полицијске управе Сретоја Вујановић рекао је да је током протекле године спроведено више акција усмјерених на откривање и расвјетљавање имовинских кривичних дјела, од којих је у оквиру акције „Лавиринт“ која је усмјерена на расвјетљавање имовинских кривичних дјела поднесено 5 извјештаја против пет лица.

Што се тиче кривичних дјела против живота и тијела, евидентирана су 84 кривична дјела. 

Од тежих кривичних дјела чије извршење је изазвало интересовање грађана евидентирано је једно кривично дјело „Убиство“ и два убиства у покушају. Ова кривична дјела су расвјетљена, а починиоци су процесуирани.

Евидентирано је 7 кривичних дјела разбојништва, од којих два у покушају. Материјална штета причињена извршењем ових кривичнх дјела износи око 4.738,00 КМ. Интензивно се предузимају активности у циљу расвјетљавања кривичних дјела разбојништва, а досадашњим активностима расвјетљена су укупно три дјела.

Током претходне године евидентирана су четири кривична дјела која се односе на одузимање моторних возила. Сва четири дјела су расвјетљена, а возила су пронађена и враћена власницима.

Током протекле године за 5 лица одређена је мјера притвора, док је по расписима о трагању и потјерницама слободе лишено укупно 36 лица. 

Начелник Вујановић је истакао да су активности на откривању кривичних дјела из области привредног криминалитета константно у приоритету, а посебно кривична дјела коруптивног карактера. Током 2020. године из области привредног криминалитета евидентирано је 67 кривичних дјела, од чега 34 коруптивна кривична дјела. Материјална штета настала извршењем ових кривичних дјела износи преко 6.441.000,00 КМ, док противправно стечена имовинска корист износи преко 5.843.000,00 КМ.

            Из области злоупотребе опојних дрога у току претходне године евидентирано је 47 кривичних дјела и 63 прекршаја.

На подручју ПУ Приједор евидентирана су 1.134 мигранта, а извршено је 6 кривичних дјела „Кријумчарење људи“ почињених од стране 10 лица на штету 71 мигранта.

Начелник Сектора полиције Марио Милашин је истакао да је из области јавног реда и мира укупно евидентирано 715 прекршаја, од којих је једно нарушавање јавног реда и мира у којем је учествовало 5 и више лица. Сви јавни скупови протекли су без инцидената.

            Начелник Милашин је истакао да је током претходне године евидентирано укупно 135 кривичнх дјела насиља у породици.

Из области безбједности саобраћаја Полицијска управа Приједор у протеклој години евидентирала је 15% мање саобраћајних незгода у односу на годину раније. У току 2020. године евидентирано је 807 саобраћајних незгода од чега 14 незгода са 15 смртно страдалих лица (5 возача, 2 сувозача, 2 пјешака, 1 возач трактора, мотоциклиста, бициклиста и три возача мопеда). 

Из саобраћаја је искључено 2.148 возача, од чега 1.705 због вожње под утицајем алкохола.

На крају конференције начелник Сретоја Вујановић је истакао да је Полицијска управа Приједор остварила веома добру сарадњу са органима локалне самоуправе, правосудним институцијама, удружењима и организацијама, као и медијима којима се захвалио на објективном информисању.