Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У протеклој години остварени добри резултати у свим сегментима рада

| Источно Сарајево | Уторак, 12. јануар 2021.

У Полицијској управи Источно Сарајево данас је одржана редовна конференција за новинаре, на којој су од стране руководства Управе презентовани резултати рада за протеклу 2020. годину.

Начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац оцијенио је стање безбједности на подручју Управе као задовољавајуће, како у области криминалитета, јавног реда и мира, тако и у области саобраћаја. У протеклој години нисмо  регистровали  кривична дјела са већим степеном друштвене опасности, а остварили смо јако добре резултате када је у питању криминалитет посебно у расвјетљавању кривичних дјела против живота и тијела којих смо евидентирали укупно 27, затим 10 кривичних дјела изазивање опште опасности којих је било 19 у упоредном периоду, што је смањење за 47 %. Биљежимо повећање броја кривичних дјела насиља у породицу управо збиог тога што је од јуна мјесеца ступањем на снагу допуне Закона сваки пријављени случај кривично дјело, забиљежили смо 85 случајева, 75 жртава од којих је шест малољетних лица.

Начелник Шеховац додаје да ова Управа биљежи добре резултате када су у питању кривична дјела из области недозвољене производње и промета опојних дрога али и области привредног криминалитета.

Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму које би изазвало осјећај узнемирености грађана није било,тако да је стање и из ове области задовољавајуће, с тим да је број прекршаја у порасту управо због пандемије корона вируса због које смо спроводили и још увијек спроводимо мјере Републичког штаба за ванредне ситуације и Института за јавно здравство РС, додаје начелник Управе. Такође, биљежимо и смањен број саобраћајних незгода са погинулим лицима, као и са теже повријеђеним лицима.

Ову годину обиљежили су избори а сам изборни процес протеко је тако што су забиљежена три кривична дјела изборне преваре.

Начелник Шеховац истиче добру сарaдњу са судовима, окружним јавним тужилаштвом, републичким и општинским инспекцијским органима, Комуналном полицијом и Граничном полицијом, као и са МУП-ом Кантона Сарајево и Државном агенцијом за истраге и заштиту.

Пројекат видео надзора под називом „Безбједан град“ је реализован и систем је већ дао изузетно добре резултате, такође, протеклу годину обиљежило је и отварање Полицијске станице Источна Илиџа и Станичног одјељења полиције Требевић, а запослен је одређен број младих људи који ће својим радом и залагањем допринјети бољем стању безбједности.

Рад на обезбјеђењу туристичке сезоне на Јахорини је успјешан и још увијек је у току и надамо се да ће проћи без инцидента.

Начелник Шеховац је захвалио локалним заједницама, грађанима, као и медијма на досадашњој доброј сарадњи.

 

На подручју које оперативно покрива ПУ Источно Сарајево, у протеклој години регистровано је 569 кривичних дјела,  поднесена су 462 извјештаја о почињеном кривичном дјелу надлежном тужилаштву против 494 лица од којих је 159 повратника и 13 малољетних лица у извршењу, навео је начелник Сектора криминалистичке полиције Александар Зековић.

Коефицијент укупне расвијетљености кривичних дјела износи 88% док је коефицијент расвијетљености по непознатом починиоцу 67%.

Зековић истиче да је од укупног броја кривичних дјела 475 из области општег криминалитета, 48 привредног криминалитета, 25 у вези са злоупотребом опојних дрога и 21 кривично дјело против безбједности саобраћаја.

Зековић напомиње да одређен број кривичних дјела у паду у односу на претходну 2019. годину од којих издваја разбојништва (6-9), изазивање опште опасности (10-19), угрожавање сигурности (24-29) и недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја (32-43).

Евидентирано је 48 кривичних дјела из области привредног криминалитета, поднесено 28 извјештаја тужилаштву, против 40 лица. Укупна материјална штета причињена наведеним дјелима износи 1.491.000,00 КМ, док је противправна имовнска корист 1.406.000,00 КМ.

Из области неовлашћене производње и промета опојне дроге регистровано је 25 кривичних дјела,  достављено је 19 Извјештаја тужилаштву, против 22 лица. Поднесено је 28 захтјева за покретање прекршајног поступка из ове области и издато 80 прекршајних налога. Пронађене су три лабараторије за вјештачки узгој индијске конопље и три засада. Одузета је одређена количина, хероина, кокаина, марихуане, спида, медицинских таблета и стабљика канабиса., додао је начелник Зековић.

У протеклој године на подручју ПУ Источно Сарајево евидентирано је 666  нарушавања јавног реда и мира  и 759  прекршаја из ове области, против 822 лица, за која је поднесено 67 захтјева за покретање прекршајног поступка и уручено 726 прекршајних налога, наводи начелник Сектора полиције Милан Чворо.

Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било. У структури прекршаја најчешћи су ограничење кретања на одређеном простору (267), вријеђање (122), туча и физички напад (94), вријеђање (122) и друго.

Догодиле су  се 702 саобраћајне незгоде, или за 14,3% мање у односу на упоредни период, када је забиљежено 819 незгода. Евидентирано је пет саобраћајних незгода са погинулим лицима (шест лица), 35 незгода са теже повријеђеним лицима (43 лица), 104 са лакшим повредама лица (173 лица) и 558 незгода са материјалном штетом.

Регистровано 32.805 прекршаја из области  саобраћаја, док је из саобраћаја искључено 1.283 возача и 981 возила. Возачи су искључивани најчешће због вожње под утицајем алкохола у 823 случаја, затим због вожње прије стицања законског права на управљање возилом у 232 случаја, као и због истека регистрације преко 30 дана у 216 случајева и техничке неисправности у 130 случајева.

Надлежном тужилаштву достављен је 21 Извјештај о почињеном кривичном дјелу из области безбједности јавног саобраћаја, додао је начелник Чворо.