Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У 2020. години 50% мање смртно страдалих на путној мрежи источне Херцеговине

| Требиње | Сриједа, 13. јануар 2021.

Полицијска управа Требиње је 13. јануара 2021. године, одржала конференцију за медије на којој је начелник Полицијске управе Требиње Синиша Лакета заједно са начелником Сектора полиције и начелником Сектора криминалистичке полиције представио резултате рада ове Управе у 2020. години, са упоредним показатељима из 2019. године.

На почетку конференције начелник Лакета је стање безбједности на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Требиње у 2020. години, оцијенио као задовољавајуће, истичући да је укупан број кривичних дјела као и број саобраћајних незгода мањи него у 2019. години, док се повећање  броја прекршаја почињених у нарушавањима јавног реда и мира може повезати са прекршајима који су евидентирани као посљедица кршења мјера које је Републички штаб за ванредне ситуације Републике Српске донио кроз своје закључке како би се спријечило ширење болести изазваних вирусом корона. Начелник је такође истакао како је 2020. година била нешто тежа у односу на 2019. годину, не само због појаве вируса корона и нових одговорности које је полиција добила у спријечавању ширења вируса, него и због разноликих кривичних дјела која су у 2020. години евидентирана, а којих није било у 2019. Години. Говорећи о томе навео је да су у 2020. години евидентирана три „Убиства у покушају“ која су за кратко вријеме документована, као и једно „Разбојништво“. Осврћући се на рад полиције у борби против вируса корона, рекао је да је Полицијска управа Требиње евидентирала осам кривичних дјела „Непоступање по здраственим прописима за вријеме епидемије“ као и 261 прекршај кршења донешених мјера.

Начелник Сектора полиције Петар Козјак у свом обраћању медијима истакао је: „Полицијска управа Требиње је у 2020. години евидентирала 434 случаја нарушавања јавног реда и мира, у којима су почињено 682 прекршаја. 261 прекршај се односи на члан 22. Закона о јавном реду и миру – ограничење кретања на одређеном простору. Евидентирано је пет кривичних дјела „Спречавање службеног лица у вршењу службене радње“ и три кривична дјела „Напад на службено лице у вршењу службене радње“. Укупно је Окружном јавном тужилашву у Требињу поднешен извјештај против девет лица.

Број саобраћајних незгода је мањи за 15,5 %. Евидентиране су 354 саобраћајне незгоде, од којих је са материјалном штетом биле 262, са лако повријеђеним лицима 59, са теже повријеђеним лицима 29 и са смртно страдалим лицима четири. Највеће смањење је видљиво у броју саобраћајних незгода са смртно страдалим лицима, гдје је број незгода смањен за 50%.“

Начелник Сектора криминалистичке полиције Велибор Вукоје је рекао како је број евидентираних кривичних дјела мањи за 7,1%, док се види повећање оних кривичних дјела који се откривају искључиво проактивним радом полицијских службеника, као што су напримјер кривична дјела из области Злоупотребе опојних дрога, гдје је евидентиран пораст за 23,1%. Од укупног броја кривичних дјела, 314, по познатом починиоцу пријављена су 223 дјела, по непознатом починиоцу пријављено је 91 кривично дјело. Расвјетљено је 55 кривичних дјела: 53 из 2020. године и 2 и претходних година. У 47 кривичних дјела, извршилац је затечен на лицу мјеста. Начелник Вукоје је рекао да је евидентирано 15 кривичних дјела „Недозвољене трговине“ гдје је одузето 101.356 паклица разних врста цигарета и 115 паковања резаног дувана.

 

Такође, конференција за медије је искориштена да се свим представницима медија који стално прате рад Полицијске управе Требиње захвали на коректној сарадњи, да им руководство ПУ пожели срећне празнике, али и да им се уруче симболични поклони захвалности са жељом да се сарадња настави као и до сад.