Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У 2020 години успјешно реализоване оперативне акције захваљујући плански активностима

| Фоча | Уторак, 19. јануар 2021.

У Полицијској управи Фоча је данас, 19.01.2021. године одржана редовна конференцију за медије на којој су представљени резултати рада за протеклу 2020. године.

Присутнима се обратио начелник Полицијске управе Костовић Велимир који је истакао да се на подручју Полицијске управе Фоча на основих свиха параметара, стање безбједности може оцијенити као задовољавајуће.

Наиме, Начелник је у свом обраћању изнио статистичке податке за период јануар-децембар 2020. године, који показују да је повећање статистичких параметара броја кривичних дјелa за око 5,4% као и броја нарушавања јавног реда и мира за 14,8%. Начелник Костовић је истакао да је у посматраној години реализовано плански више оперативних акција од којих је од посебног значаја за Полицијску управу издвоио „Никотин“, „Сутјеска“ и „ЛИМ 2020“.

Начелник Одјељења полиције Воислав Крунић је истакао да су у току 2020. године евидентирано укупно 210 нарушавања јавног реда и мира, што је повећање за 14,8%.     

Укупан број прекршаја из ове области је 264, што је више за 15,3% у односу на 2019. годину. У нарушавању јавног реда и мира учествовао је 87 повратника и 7 малољетника. Евидентирана су три нарушавања јавног реда и мира у већем обиму (пет и више лица).

У току 2020. године, евидентиран је смањен број саобраћајних незгода за 16,5%, односно 263 СН у којима је настрадало 68 лица, за разлику од упоредног периода када је број настрадалих лица износио 50, што је повећање за 36%. Број саобраћајних незгода са погинулим  је повећан, односно у 2020 години смртно је страдало троје лица док је у 2019 години смртно стардало једно лице.

У саобраћајним незгодама тешко је повријеђено 17 лица, а лакше је повређено 48 лица што је такође у повећању  за  60% у односу на упоредни период 2019. године.

Захваљујући проактивном раду у извјештајном периоду полицијски службеници су  уочили и евидентирали већи број прекршаја из области безбједности саобраћаја у чему је велику и значајну улогу имало и необиљежено возило „престретач“. Он је апеловао на све учеснике у саобраћају да брзину и кретање возила прилагоде условима и стању пута и саобраћајних знакова, а све у циљу заштите људских живота.

У извјештајном периоду полицијски службеници на подручју које је у надлежности Полицијске управе Фоча из саобраћаја су искључили 500 возача, од којих је 368 било под дејством алкохола, 46 због  управљања без положеног возачког испита, а 76 из осталих разлога. Такође су предузимајући превентивне и репресивне мјере из своје надлежности из саобраћаја искључили 226 возила, од којих је 105 због истека регистрације преко 30 дана, 103 због техничке неисправности и 18 возила  из осталих разлога. Истакао је да су полицијски службеници на подручју које оперативно покрива ПУ Фоча имали велику улогу и дали свој допринос у ванредној ситуацији изазваној појавом вируса КОВИД те да су пратили све мјере и препоруке, као и спровођење Закључака Републичког штаба за ванредне ситуације као и локалних штабова. У току свог извештавања начелник Крунић је изјавио да полицијски службеници наше Управе и даље пружају испомоћ Граничној полицији БиХ у очувању државних граница, у вези илегалног преласка миграната, чији је број у знатном смањењу евиденитран у 2020 години и том приликом је евидентирано 199 пронађених миграната што је за 8,3% мањи него у 2019.години.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Томовић Душко је истакао да је број евидентираних кривичних дјела у претходној години повећан за око 5,4 %, гдје превладавају кривична дјела из области општег криминалитета и то 217 кривична дјела. Полицијски службеници су одржали висок степен укупне расветљености кривичних дјела  који износи 92,6%, док је коефицијент расветљености по НН извршиоцу за 2020 годину 66,7%. Надлежном тужилаштву поднесено је 173 извјештаја против 183 лица, док је смањен број рецидивиста у вршењу кривичних дјела за око 23,1 %, док није било малољетних извршиоца кривичних дјела. Такође је навео да су полицијски службеници у току цијеле 2020 године спровели више оперативних акцију које су резултирале, а све захваљујући плански реализованим активностима. Тако да је у посматраној години реализоване оперативне акције кодног назива „Никотин“, „Сутјеска“, „Маглић“, „Дојаве“, „ЛИМ 2020“, „Џоинт“, и у сарадњи са Управом за тешки и организовани криминалитет МУП РС и Граничном полицијом БиХ последња оперативна акција кодног назива „Волф“. У акцији „Сутјеска“ лишено је слободе 6 лица и том приликом одузета 34 кг опојне дроге марихуана, које је резултирала подношењем извјештаја о почињеном кривичном дјелу против шест лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело Неовлаштена производња и промет опојних дрога.

На крају прес конфенернције начелник Полицијске управе Фоча се захвалило присутним новинарима на сарадњи и објективности извјештавања, те професионалној сарадњи која је остварене у претходном периоду са жељом да се иста и настави и у будуће.

Такође се захвалио локално заједници, свим организацијама као  и грађанима који су свако на свој начин такође допринијели да стање безбједности  на подручју које оперативно покрива ПУ Фоча буде на задовољавајућем нивоу, односно да се очува и одржи повољно   стање безбједности.