Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У 2020. години за 10% мање евидентираних кривичних дјела

| Бијељина | Петак, 22. јануар 2021.

У просторијама Полицијске управе Бијељина одржана је данас редовна конференција о резулатима рада за 2020. годину. На подручју које оперативно покрива Полициjска управа Бијељина током 2020. године, када су у питању послови криминалитета, откривање кривичних дјела, спречавање извршења кривичних дјела, проналажење, хватање и предаја извршилаца кривичних дјела надлежним органима, полицијски скужбеници надлежним тужилаштвима сачинили су 729 извјештаја  о постојању основа сумње да је почињено 891 кривично дјело против 781 лица, међу којима су 232 повратника, као и 35 малољетника.

У структури кривичних дјела преовладавају тзв. лакша кривична дјела за која је прописана мања казна затвора (до 5 година), док је број кривичних дјела која остављају тежу последицу или изазивају већу пажњу јавности статистички занемарљив у односу на укупан број кривичних дјела. Сва имовинска кривична дјела која смо имали током 2020. године, а гдје је наступила већа материјална штета смо расвјетлили у кратком временском периоду.

Током године иза нас дошло је до укупног пада броја кривичних дјела за 10 % на подручју које покрива Полицијска управа Бијељина.

Извршењем задатака из своје законске надлежности остварени су повољни услови ка повећању успјешности у откривању кривичних дјела на подручју наше Управе коефицијент укупне расвјетљености кривичних дјела општег криминалитета износи преко 80%.

Током 2020. године евидентирано је 1.013 случајева нарушавања јавног реда и мира у којима је 1.161 лице починило 1.196 прекршаја јавног реда и мира. На повећање нарушавања јавног реда и мира утицала је појава вируса Ковид.

У 2020. години евидентирано је 1.089 саобраћајних незгода, од чега је евидентирано 13 незгода са погинулим лицима. У наведеним саобраћајним незгодама, настрадала су 372 лица, од којих је 15 погинуло, 75 тешко и 282 лакше повређено.

Најчешћи узроци саобраћајних незгода су били неприлагођена и непрописна брзина кретања возила и одстојање и непоштовање првенства пролаза.