Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју Полицијске управе Градишка укупна расвјетљеност кривичних дјела је 95,3%

| Градишка | Петак, 22. јануар 2021.

У Полицијској управи Градишка, данас је одржана конференција за новинаре на којој су презентовани резултати рада за 2020. годину. Конференцији су присуствовали начелник Полицијске управе Градишка Бојан Шкорић, начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић и начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић.

У уводном излагању присутнима се обратио начелник Полицијске управе Градишка Бојан Шкорић, те истакао да је у протеклој години, која је била специфична посебно у погледу присуства корона вируса, сви постављени планови дјеловања Полицијске управе Градишка реализовани, те се осврнуо на статистичке показатеље.

На подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка у току 2020. године евидентирана су 384 кривична дјела, што је за 6,3% мање у односу на исти период претходне године када је евидентирано 410 кривичних дјела, а укупно је расвијетљено 366 кривичних дјела или 95,3%, док је у истом периоду претходне године укупно расвјетљено 365 кривичних дјела или 89,2%

По непознатом извршиоцу евидентирана су 142 кривична дјела, од којих су расвијетљена 124 кривична дјело или 87,3% и то 124 кривична дјела расвијетљена су из текућег периода, док је у истом периоду претходне године по непознатом извршиоцу евидентирано 190 кривичнних дјела, од којих је расвјетљено 151 кривично дјело или 77,6 %, и то 145 кривичних дјела расвјетљено је из текућег периода, а 6 кривичних дјела из претходног периода.

Анализирајући стање из области јавног реда и мира, евидентирано је 520 нарушавања јавног реда и мира што је за 66,1% више у односу на исти период претходне године када је евидентирано 313 нарушавање. Анализирајући структуру извршених прекршаја, до повећања је дошло оних прекршаја који су евидентирани кроз појачане активности полицијских службеника. Евидентирана су 4 случаја нарушавања јавног реда и мира са 5 и више лица, а исти се доводе у везу спровођење одређених мјера везаних за одлуке Републичког штаба за ванредне ситуације и односи се на прекршај из члана 22 ( ограничење кретања на одређеном простору).

Сагледавајући статистичке показатеље из области безбједности саобраћаја,смањен је број евидентираних саобраћајних незгода за 17,9 %, смањен је број саобраћајних незгода са смртно страдалим лицима за 25%, као и број смртно страдалих лица у саобраћајним незгодама за 4 лица. Такође, смањен је број и саобраћајних незгода са теже повријеђеним лицима за 6,9%, као и са лакше повријеђеним лицима за 11,5%.

Обзиром да у посматраном периоду нису евидентирана кривична дјела која би изазвала узнемиреност јавности, стање јавног реда и мира је стабилно, те је и смањен број евидентираних саобраћајних незгода, стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка се може оцијенити као задовољавајуће.

У току 2020. године на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка евидентирано је 1566 мигранта/ у току 2019. године евидентирано је 677.

Овом приликом начелник се захвалио свим новинарима на професионалној сарадњи, као и објективном и благовременом извјештавању о свим битним информацијана у претходном периоду, а са жељом да се таква сарадња настави и убудуће.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић је истакао да је у току 2020. године оперативним радом полицијских службеника откривено је и 21 кривично дјело и 52 прекршаја у вези злоупотребе опојних дрога којом приликом је пронађена и одузета одређена количина опојне дроге (кокаина 2.73 грама; марихуане 2.258.46 грама; 235.95 грама амфетамина, 24 стабљике канабиса, 15 комада канабис сјеменки и 51 комад таблета екстази), откривена је и 1 илегална лабораторија за узгој Сканка“, а 25 лица је лишено слободе.

Начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић  је истакао да је у извјештајном периоду на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка против 704 лица, међу којима је 111 повратника и 18 малољетника, подносен је 121 захтјев за покретање прекршајног поступка и издато је 496 прекршајних налога.

Укупно је евидентирано 15.590 прекршаја из области безбједности саобраћаја што је за 31% више у односу на исти период претходне године када је евидентирано 11898 прекршаја.

Из области безбједности саобраћаја предузето је низ превентивно репресивних активности, којом приликом је из саобраћаја искључено 1.135 возача, што је за 12% мање у односу на исти перод претходне године када је из саобраћаја искључено 1290 возача.

Такође напомињемо да су полицијски службеници Полицијске управе Градишка у складу са Законом о прекршајима РС у току 2020. године извршили привремено одузимање 29 возила од вишеструких повратника у вршењу најтежих прекршаја из области безбједности саобраћаја, те ће и у наредном периоду наставити са овим активностима.