Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

За два дана санкционисана 142 возача због алкохолисаности

| Бања Лука | Понедељак, 25. јануар 2021.

Полицијски службеници Полицијске управе Бања Лука, на путевима који су у надлежности Полицијске управе Бањалука, у дане протеклог викенда, са циљем одржавања и побољшања стања у области безбједности саобраћаја, реализовали су регионалну акцију појачане контроле учесника у саобраћају којом приликом је издато 210 прекршајних налога.

Полицијски службеници су контролисали 1594 учесника у саобраћају којом приликом је извршено алкотестирање 1558 возача. Због утврђене недозвољене концентрације алкохола у организму санкционисана су 142 возача, колико их је и искључено из саобраћаја. Од укупно санкционисана 142 возача санкционисано је 85 возача због утврђене концентрације алкохола у организму од 0,31 до 0,80 г/кг, 45 возача због концентрације алкохола од 0,81 до 1,50 г/кг, а 8 возача је задржано лишењем слободе у службеним просторијама до истрежњења због концентрације алкохола у организму преко 1,5 г/кг, као и 1 возач који је одбио да се подвргне испитивању на присуство алкохола у организму. Због утврђеног присуства алкохола у организму санкционисана су 3 „млада возача“, односно возачи млађи од 21 године старости или са мање од три године возачког искуства.

По акценту акције издат је 141 прекршајни налог и 69 прекршајних налога по другим основама.

Полицијска управа Бања Лука апелује на све учеснике у саобраћају да поштују законске одредбе, а посебно на возаче моторних возила да не управљају возилом под дејством алкохола, јер је вожња под утицајем алкохола опасна, а у циљу заштите свог живота и живота других учесника у саобраћају.